Kronos Quartet - Folk songs (Waardering Muziekwereld)

Kronos Quartet - Folk songs

In 1973 zette David Harrington het strijkkwartet Kronos Quartet op in Seattle. Sinds de verhuizing naar San Francisco in 1978 wordt Harrington geflankeerd door de andere vioolspeler John Sherba en altviolist Hank Dutt , op cello wordt  de strijkstok tegenwoordig gehanteerd door Sunny Yang. Met dat instrumentarium werden de afgelopen veertig jaar met zoín 900 projecten voor strijkkwartet een haast grenzeloos muzikaal spectrum geŽxploreerd. Naast klassiek, jazz, rock en verbonden met hedendaagse componisten, zoals Philip Glass, Steve Reich en Terry Reilly zowat alle mogelijke etnische stromingen komen aan bod in een avontuurlijke aanpak.

In 2014 werd de vijftigste verjaardag van het Nonesuch label werd gevierd met concerten in Londen en New York waarbij het kwartet  samen met labelgenoten als Sam Amidon, Olivia Chanry en Rhiannon Giddens traditionals uit de folksector uitvoerde. Een samenwerking die nadien in studiosessies uitmondde. Met hun eigenzinnige sfeervolle aanpak halen ze dat traditionele werk uit hun gebruikelijke context. Je hoort achtereenvolgens de Britse vocalist Sam Amidon en de glasheldere zang van Olivia Chaney die in de uitvoering van Rambliní Boy haar harmonium  betrekt in subtiele interactie met de strijkinstrumenten. Die is er ook met het schitterende I See The Signs als het Kronos Quartet levendige instrumentatie spint rond de akoestische gitaarpicking van Amidon. Last Kind Words, oorspronkelijk een vocaal duet van Geeshie Willie uit de jaren dertig, wordt hier als dartel instrumentaaltje opgevoerd.

Nathalie Merchant de voormalige zangeres van 10.000 Maniacs  pendelde al eerder tussen eigen werk en experimenten met kinderpoŽzie, een indrukwekkend sober The Butcherís Boy leunt daar bij aan. Merchants markante stemtimbre kleurt ook Johnnyís Has Got For A Soldier. Rhiannon Giddens, stichtend lid  van Carolina Chocolate Drops, imponeerde onlangs nog met haar solowerkstuk Freedom Highway. De onvolprezen zangeres mag haar eigen, Factory Girl, afkomstig van dezelfde sessies als haar debuut Tomorrow Is My Turn interpreteren en draait elegant het licht uit met Lullaby.

Sfeervolle folk die het Kronos Quartet ongetwijfeld bij een ruimer publiek zal introduceren.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/kronos-quartet-folk-songs/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 september 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex