Kristina Murray - Southern ambrosia  (Waardering Muziekwereld) 9

Kristina Murray - Southern ambrosia

Kristina Murray grijpt je bij de strot met een geweldige rootsplaat. Een paar noten had ik maar nodig om van de muziek van Kristina Murray te houden en toen ze begon te zingen was ik verkocht. Op Southern Ambrosia eert de singer-songwriter uit Nashville de traditionele Amerikaanse rootsmuziek en die vertolkt ze op een manier die garant staat voor kippenvel. In muzikaal opzicht is het smullen van een mooi en veelzijdig geluid, maar het is de bijzondere stem van Kristina Murray die deze plaat naar grote hoogten tilt. Het is momenteel dringen binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar deze plaat behoort wat mij betreft tot de betere rootsplaten van het moment.

Er verschijnen op het moment onwaarschijnlijk grote aantallen nieuwe platen en buiten de Nederlandse releases probeer ik ook de releases in de Amerikaanse rootsmuziek nog enigszins bij te houden. Ook in dit segment is het dringen op het moment, waardoor een plaat onmiddellijk indruk zal moeten maken of op de anonieme stapel belandt. Kristina Murray heeft dat goed begrepen, want met de eerste noten van haar tweede album had de singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, me direct te pakken. Southern Ambrosia opent met prachtig broeierige klanken, waarna de bijzondere stem van Kristina Murray je volledig inpakt. 

Southern Ambrosia is mijn eerste kennismaking met de muziek van de singer-songwriter die werd geboren in Georgia, maar een aantal jaar geleden haar geluk zocht in Nashville. In de hoofdstad van de Amerikaanse countrymuziek kun je vervolgens twee kanten op. Aan de ene kant is er de countrypop die met een beetje geluk een plekje in de spotlights oplevert en aan de andere kant is er de meer traditionele Amerikaanse rootsmuziek, die je in de meeste gevallen zal veroordelen tot de vele bars in Nashville waar livemuziek is te horen. Kristina Murray heeft met overtuiging gekozen voor het laatste. Op haar website staat het volgende: “Kristina currently lives in Nashville, where she is active in the underground independent country and Americana music scene that pays homage to the jangle of an acoustic guitar, the sting of a Telecaster, tight harmonies and the walking bassline—the sweat and grime and heartache of country legends—rather than, say, the synth and drum machine of contemporary pop country. One listen and you’ll believe every word that drips from her honky-tonk hewn, yet honeyed vocal style.” Het is een citaat dat precies beschrijft wat ik zo goed vind aan Southern Ambrosia. De plaat die kon worden gerealiseerd na een crowdfunding campagne staat met twee benen in de traditionele Amerikaanse rootsmuziek en moet niets hebben van de gladde countrypop die in Nashville momenteel zo dominant aanwezig is. Kristina Murray heeft een aantal prima muzikanten om zich heen verzameld en deze muzikanten zorgen voor een mooi vol rootsgeluid. Het is een geluid waarin de gitaren soms flink los mogen gaan, maar Southern Ambrosia kan ook donker en onderkoeld klinken. 
In muzikaal opzicht is het smullen, maar het sterkste wapen van Kristina Murray is haar stem. De singer-songwriter uit Nashville is voorzien van een krachtig stemgeluid dat zich makkelijk staande houdt in een wat steviger rootsrock geluid, maar het is ook een stemgeluid dat verhalen vol gevoel kan vertellen. Het doet me af en toe wel wat denken aan Nathalie Merchant, maar de stem van Kristina Murray is wat dieper geworteld in de Amerikaanse rootsmuziek. 

Southern Ambrosia is een opvallend gevarieerde plaat, die steeds weer een net wat andere kant van de Amerikaanse rootsmuziek verkent, maar alles is even mooi en bijzonder. Momenteel een van de betere platen van vrouwelijke singer-songwriters in het rootssegment wat mij betreft.

Auteur: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: read:http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2018/09/kristina-murray-southern-ambrosia.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 november 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex