Biografie - Koffie

 

De band Koffie uit Amsterdam is geïnspireerd door de Afrobeat van Fela Kuti. De zevenkoppige band doet op 15 oktober 2011 mee aan het Fela Kuti Tribute in Paradiso en is in 2012 op meerdere festivals te zien, zoals Oerol op Terschelling, Dunya in Rotterdam en het Amsterdam Roots Festival. Koffie krijgt een platencontract bij Dox en neemt voor dat label een eerste album op met medewerking van zanger Nassan Silva Lopes die oorspronkelijk uit Guinea-Bissau komt. De cd-presentatie vindt op 11 maart 2013 plaats in Canvas aan de Wibautstraat in Amsterdam. In dat jaar staat Koffie geprogrammeerd op jazz- en wereldmuziekfestivals als Meerjazz in Hoofddorp, Jazzdag in Rotterdam, Blue Balls Festival in Zwitserland (juli), Welcome To The Village in Leeuwarden en Haarlem Jazz. In het najaar van 2013 verschijnt het tweede album Éh Lady.

Met Huntu heeft de Amsterdamse band Koffie onlangs hun baanbrekende derde album afgeleverd. Koffie, ooit begonnen als een afrobeat band, heeft op het nieuwste product afrobeat, funk, jazz en psychedelica zo gemixt dat er een geheel eigen sound is ontstaan. Het is goed om te zien dat er met Koffie, Jungle by Night en Zitakula een geheel eigen Amsterdam cross-over scene is ontstaan. Alle drie de bands mixen diverse stijlen ieder op een eigen manier met elkaar. De afrobeat cq afrofunk ritmiek kan als een soort basaal gegeven worden beschouwd. Koffie staat in juli op North Sea Jazz.

De muziek op Huntu kan in feite niet onder één noemer worden gevangen. Het album is zowel op cd als op vinyl uitgebracht en werd opgenomen in de Epic Rainbow Unicorn Studio in Kytopia. Producers zijn Simon Akkermans (C-mon & Kypski) en Pieter Vonk.  Huntu betekent ’samen’ in het Papiamento en er wordt veel samengebracht. De openings – en titeltrack wordt gekenmerkt door bijzondere gitaarpatronen van Valentijn Bannier. Bassist is Daniël Schotsborg. Afrobeat is het niet! Het is de kosmopolitische muziek van Amsterdam waar zoveel invloeden van over de hele wereld samenkomen. Dat geldt ook voor Mama Deo dat je als worldjazz zou kunnen bestempelen. Het klinkt bijna symphonisch. De blazers (Floris van der Vlugt, Itai Weissman) geven aan Nachthengst een jazzy tintje mee. Deze track heeft ook iets psychedelisch. En zou filmmuziek kunnen zijn, vooral door de sound van de keys (Niels Broos).

Website: http://koffiemusic.com/

 

terug naar Index