Knut Reiersrud Band - Heat (Waardering Muziekwereld) 8

Knut Reiersrud Band - Heat

De Noorse singer-songwriter/gitarist en producer Knut Reiersrud kondigt met trots zijn nieuwe album Heat aan. Hij vindt zijn soulmates in de getalenteerde gitarist Bjørn Holm, Nikolai Hængsle Eilertsen (bas), David Wallumrød (orgel, piano keyboard, klarinet) en drummer/percusionist Andreas Bye. Knut is een doorgewinterde blues-artiest die met dit gezelschap in juni vorig jaar drie dagen naar de Studio Paradiso trok. Zijn samenwerking met Buddy Guy en Otis Rush in Chicago eind jaren ’70 was de aanleiding tot de release Chicago Blues Meeting. Hij is hier bij ons vooral bekend als bandlid van de populaire band Vidar Busk.

Nu heeft hij met Heat op het label Jazzland Recordings Norway een dijk van een plaat afgeleverd. Het album is een mengproduct van soul en blues dat is overgoten met een kleine dosis jazz. Maar tekstueel laat Knut zich ook niet onbetuigd. Zo maakt hij zich grote zorgen om onze planeet en haalt hij Trump door de gehaktmolen. Hij is dus eenvoudigweg pessimistisch over heel deze toestand. Muzikale inventieve ritmische partijen en vreemde geluiden zijn hem ook niet vreemd. Het is alsof Knut de basiselementen van de muziek verkend en deze in verschillende genrestukjes gooit die aldus samen een geheel vormen. Blues ontmoet tradities en soul, blues ontmoet de wereld en blues ontmoet jazz-elementen en rocktunes. De moderne en lekkere groove van Sacred Mama is meteen ingekleurd met opwindende orgelpartijen. De suggestieve ballade Wood, het  gevoelige This Was Meant To Be A Sad Song  het dromerige April March en Monstermarch zijn stuk voor stuk overheerlijke en rijkelijk gestoffeerde songs. De rijkelijke instrumentatie in The Only Ask For Love en het Indisch begeesterde The Heat zijn ware gildeproeven van Knut.

Als onvermoeibare muzikant trekt Knut vrijwel meteen de aandacht met zijn consumeerde gitaarriffs en bijpassend stemtimbre. Er is nauwelijks een muzikaal genre dat hij in zijn lange carrière niet heeft beoefend en dat heeft een invloed in zijn hedendaagse sound.
 
Auteur: Philip Verhaege

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: read:http://www.keysandchords.com/album-review-blog/knut-reiersrud-band-heat

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 mei 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex