Kissy Fleur - Ripened fruit (Waardering Muziekwereld) 9

Kissy Fleur - Ripened fruit

Ripened Fruit is het debuutalbum van Kissy Fleur. Deze 21-jarige singer-songwriter uit Sydney - die inmiddels weer is teruggekeerd naar haar geboorteland Nederland - speelt tevens verdienstelijk harp en schreef niet alleen alle liedjes, maar produceerde het album ook zelf.

Ripened Fruit is een conceptalbum, verschenen op 6 april j.l., dat verhaalt over een 15-jarig meisje dat seksueel misbruikt is. Kissy Fleur heeft maar liefst drie jaar toegewerkt naar haar debuut. We kunnen dus vaststellen dat zij Ďniet over een nacht ijs is gegaaní en haar inzet en toewijding hebben geresulteerd in een prachtig en bovenal wonderschoon album. Dit in weerwil van het uiterst geladen onderwerp. Zoals op een conceptalbum te doen gebruikelijk, vloeien de tien songs naadloos in elkaar over om op passionele wijze chronologisch de opeenvolgende, deels dramatische, gebeurtenissen te volgen. Daarbij hanteert miss Fleur voornamelijk de harp om op akoestisch-vocale wijze in een lo-fi, dreampop-stijl de luisteraar mee te voeren in het persoonlijke verhaal van het slachtoffer. Hierin is zij verdienstelijk geslaagd, hoewel qua concentratie het een en ander van de luisteraar wordt gevraagd om zich niet te veel af te laten leiden door de dromerige klanken en zodoende niets te missen van de indrukwekkende teksten.

Met haar debuut etaleert Kissy Fleur zich als een veelbelovend talent. Haar sterkste troef is haar gave om sterke songteksten te schrijven, maar de wijze waarop zij musiceert en haar album zelf produceerde verdient ook alle lof. In een tijd waar seksueel misbruik door de MeToo-discussies al ruim een half jaar versterkt in de publieke aandacht is gekomen, verschijnt Ripened Fruit op een actueel moment. Ik heb echter het sterke vermoeden dat Kissy Fleur met de release van haar album niet op die huidige actualiteit heeft ingespeeld. Daarvoor heeft zij immers jarenlang met veel vlijt en geduld toegewerkt en toegeleefd naar dit moment - zeg maar gerust haar moment - met Ripened Fruit als fraai eindresultaat. Ben benieuwd wanneer en in welke vorm we in de toekomst meer gaan horen en zien van deze sympathieke Australisch-Nederlandse.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex