King Of The World - KOTW   (Waardering Muziekwereld)  8+

King Of The World - KOTW

Over een week verschijnt de tweede cd van King Of The World. Schaf dit album aan en de kans is erg groot dat je de beste Nederlandse blues cd van 2014 in handen krijgt. Elf zelfgeschreven juweeltjes staan er op KOTW. Na het fraaie debuut Can’t Go Home, de successen bij de Award uitreiking van de Dutch Blues Foundation en de recente aandacht op televisie zijn de verwachtingen natuurlijk wel erg hoog gespannen. Maar wat mij betreft worden ze volledig ingelost. Het collectief met Erwin Java (gitaar), Govert van der Kolm (toetsen/zang), Fokke de Jong (drums) en Ruud Weber (bas/leadzang) is alleen maar hechter geworden. En vooral Ruud Weber weet als zanger nog meer te overtuigen. Hij was ook (mede)verantwoordelijk voor de elf songs op dit album. De CD werd geproduceerd door de band zelf en voor de opnamen en mix was Erik Spanjers verantwoordelijk.

Ik probeer hier echt kritisch te zijn, maar eigenlijk is er op dit album niets aan te merken. Bovendien zitten er in veel van de teksten veel herkenbare elementen voor mij. Met “Fool No More” wordt redelijk ingetogen begonnen, maar daarna gaat men los. Er staan op deze cd ook wat luchtigere nummers met een New Orleans sfeertje, zoals “Get Up And Go” (met fraai slide-spel van Erwin Java) en “Doctor Doctor”. Prijsnummer is de slow blues “If You Want To Leave”, dat me het nodige kippenvel bezorgt. Vrijwel elk nummer op de schijf heeft eigenlijk wel iets dat de song bijzonder maakt.

Met “Money Means Trouble”, wederom met Erwin op slidegitaar, krijgt het album een lekker rockend slot, waarbij Govert van de Kolm volledig los gaat achter de Hammond. Nou ja, rockend slot? Laat de cd nog even doorlopen en er volgt nog een verborgen toetje: een bluesy versie van het aloude “I Shall Be Released” met Weber en Van der Kolm in de hoofdrol. Een cd van grote klasse, die de potentie heeft om ook buiten de grenzen het nodige succes te behalen. Binnen de grenzen zal het een zware taak worden om dit voor 2014 te overtreffen.

Auteur: Ton Kok (Real Roots Cafe)

Bron: http://www.realrootscafe.com/2014/03/22/king-world-kotw/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 april 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats