Katy Vernon - Suit of hearts  (Waardering Muziekwereld)

Katy Vernon - Suit of hearts

In 2012 maakte de Amerikaanse singer-songwriter Katy Vernon haar entree in de muziekwereld met de release van haar debuutalbum Before I Forget. Drie jaartjes later kwam er een vervolg met het album Present en nu zijn we weer vier jaar verder als haar derde studioplaat Suit Of Hearts op de buitenwereld wordt losgelaten. Katy Vernon woont nu met haar Amerikaanse echtgenoot en twee dochters in Minneapolis-St. Paul aan de oevers van de Mississippi-rivier, maar ze werd geboren en groeide op in de Engelse hoofdstad Londen. Haar hele leven lang zingt ze al en in de muziekwereld blijkt zij vooral bekend te staan als een fervente aanhangster en verdedigster van het Hawaiiaanse viersnareninstrument ‘de ukelele’. Als kind verloor ze haar beide ouders en daarin vond ze de inspiratie en de onderwerpen om eigen liedjes beginnen te schrijven. Haar reputatie als zangeres van vaak persoonlijke, droevige liedjes op een vrolijk klinkende instrument werd door de jaren heen opgebouwd. Ook nu nog is Katy Vernon onafscheidelijk verbonden met haar ukelele, zowel in het dagelijkse leven als bij haar live-optredens.

 De twaalf songs op het nieuwe album Suit Of Hearts werden voornamelijk gecomponeerd tijdens een periode dat ze terug naar Engeland was gekomen om er in de Britse badplaats Brighton op adem te komen na een depressie en er tegelijkertijd nieuwe inspiratie voor haar liedjes te vinden. De haar typerende droefheid is nog wel terug te horen in enkele ballads op deze plaat, maar er zijn ook duidelijk vrolijk klinkende nummers, waaronder de swingende albumtiteltrack Suit Of Hearts die u op de video bij deze recensie kunt beluisteren. In Brighton ging ze ook op zoek naar de locaties waar haar overleden moeder zich indertijd thuis voelde. Die nostalgische zoektocht heeft geleid tot het schrijven van enkele heel persoonlijke liedjes over haar moeder, onder andere. in Home, Look To The Sea en in het prachtige Somebody’s Daughter’s Daughter waarin fragmenten uit een oud interview met haar moeder werden opgenomen. Maar ze zingt ook over het moederschap dat ze zelf met haar eigen dochters Lily en Daisy heeft mogen ervaren in het nummer In Your Shoes (For Daisy) en over de wijze waarop ze zich van haar depressie heeft ontdaan in de mooie ballads Catch Myself en Undertow en in het swingende, geluk en blijdschap uitstralende Pink Cloud. Het nummer Listen staat in twee behoorlijk uiteenlopende versies op deze plaat: eerst als een helemaal aangeklede ballad met een volwaardige orkestratie en aan het einde van het album volgt een geheel akoestische versie met enkel zang en de door Katy Vernon bespeelde ukelele met wat extra strijkersklanken.

Het album Suit Of Hearts is duidelijke het vehikel geworden waarmee Katy Vernon zichzelf heeft teruggevonden en waarmee ze de weg vrij heeft gemaakt voor een hopelijk nog heel lange muzikale carrière.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 augustus 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex