Katy Guillen & the Girls - Katy Guillen & the Girls    (Waardering Muziekwereld)

Katy Guillen & the Girls - Katy Guillen & the Girls

Katy Guillen & The Girls is een trio uit Kansas City, bestaande uit Katy Guillen, gitaar en zang, Claire Adams op bas en zang en Stephanie Williams op drums. Alhoewel de band werd opgericht in 2012, draaide Guillen op dat moment reeds wat jaren mee in het muziekwereldje. Als 14 jarige was ze regelmatig te horen op jamsessions in haar woonplaats en later in diverse bands. Zij genoot een opleiding in traditionele flamencogitaar, wat haar muzikale horizon nog verruimde. Dit alles maakt dat Guillen en haar Girls zowel op bluesevenementen als in het alternatieve circuit gesmaakt worden. Op dit naar hen genoemde eerste full album tonen zij zich voornamelijk als stevige rockband. Pompende bas, heftige drumpartijen en vettige gitaarklanken vormen de basis. Katy heeft bovendien een powervolle stem waar ze gretig gebruik van maakt.
Opener ‘Don’t Get Bitter’ neigt een beetje naar ‘Taxman’ van The Beatles en de tempowisseling in ‘Old Best Friend’ drijft mijn gedachten in de richting van Deep Purple. Ook in ‘Woke Up In Spain’ komen tempowisselingen aan bod. En net hierin toont Stephanie Williams dat zij het drumstel volledig onder controle heeft. Iedere zichzelf respecterende stevige rockgroep heeft één of meer ballades op hun repertoire staan. Bij Katy & The Girls is dat het ruim zes minuten, door gitaardistortion gestuurde ‘Stalling On Dream’. Funkier gaat het eraan toe in ‘Gabriela’, dat ook een meer bluesy gevoel losweekt en waar Katy volluit gaat op de zes snaren. Nog zo een ‘earcatcher” is het naar de avontuurlijke rock uit de seventies knipogende en met overweldigende orgelklanken overgoten ‘Quiver’. Hét mooiste nummer bewaarde de band echter voor de slotsong. Het meer dan 7 minuten durende ‘Earth Angel’ is een slowbluesrocker van formaat.
Katy Guillen & The Girls tappen met dit album niet alleen uit het bluesrockvaatje, maar halen net zo goed inspiratie uit de rockbands van de jaren zeventig. Aangenaam debuut!

Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/katy-guillen-the-girls-katy-guillen-the-girls

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 maart 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex