Kalyn Fay - Bible belt   (Waardering Muziekwereld) 8

Kalyn Fay - Bible belt

Bible Belt is de ronduit fantastische debuutplaat van Cherokee youngster Kalyn Fay. Een zoveelste nieuw supertalent roots in Oklahoma. En met dank opnieuw ook aan het Nederlandse Continental Record Services, dat zich klaarblijkelijk tot doel heeft gesteld om zo weinig mogelijk red dirt onontgonnen te laten. Een voornemen dat ons recentelijk onder meer ook al Wink Burcham en Carter Sampson als bepaald niet te versmaden aanwinsten opleverde.

Met hen heeft Fay zo op het eerste gehoor echter niet zo heel erg veel gemeen. Haar liedjes, samen “an exploration of faith, love and heartache”, vallen meteen op door hun ongelooflijke intensiteit. Door hun diepgang ook. En vooral ook door de manier waarop Fay en kompanen ze brengen. “An ebb-and-flow album” noemt ze het geheel zelf. En daar zit wel iets in. Ook hier stoten we immers op een duidelijk voelbare afwisseling van rijzen en zich weer terugtrekken. Tussen zich nadrukkelijk aan je opdringen en je voorzichtig overvallen. Wat dat betreft zou je Fay best wel wat kunnen vergelijken met acts als Cat Power en Feist. Net als hun songs hebben ook die van Kalyn Fay bij momenten bepaald iets sensueels over zich. Iets waar de fluwelen streling van haar stem allicht niet geheel en al vreemd aan zal zijn. Evenmin als de beklijvende gitaarbijdragen van haar rechterhand Cody Clinton en de al even mooie hand-en-spandiensten van Kevin Warren-Smith en Roger Ray op respectievelijk fiddle en pedal steel.

Ergens tussen country en folk rock weet Fay hier net geen vijfenveertig minuten lang moeiteloos te boeien. Mild rockend haar thuisstaat aandoend in het catchy “Oklahoma” en het lekker lijzig neergelegde “Tulsa”, zich overgevend aan een zachte bries van fiddle-, orgel- en gitaarklanken in het innemende “Middlegate Station”, lekker zweverig countryesk in titelnummer “Bible Belt” – Wat mij betreft zonder meer één van de allermooiste liedjes van 2016 so far! En ik heb er toch al wel een paar gehoord… – of bedwelmend uithalend zoals in “Black & Blue”, de jonge Amerikaanse laat er hier hoegenaamd niet de minste twijfel over ontstaan: she’s in it for the long run!

Een bijzonder aangename kennismaking dan ook wat mij betreft!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#KalynFay

  

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 juli 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex