Kacy & Clayton - Strange country   (Waardering Muziekwereld)

Kacy & Clayton - Strange country

Kacy & Clayton is een folkduo uit Saskatchewan, Canada dat bestaat uit de 19-jarige Kacy Anderson en de 22-jarige Clayton Linthicum, haar favoriete neef sinds de kinderjaren, een periode waarin ze eerst schuchter samen muziek beluisterden en daarna zelf songs begonnen te schrijven die ze tijdens hun prille, nog wat geïmproviseerde live optredens op het podium brachten. In 2011 brachten ze hun debuutplaat “Kacy & Clayton” uit, maar twee jaar later in 2013 braken ze echt door met hun album “The Day Is Past & Gone” dat uit een aantal traditionele folksongs en enkele eigen composities was samengesteld. Clayton speelt ‘finger-picking’ gitaar bij die liedjes, terwijl Kacy voor het vocale werk in de sterk melodieuze nummers zorgt.

Nu brengen ze hun derde album “Strange Country” op de markt, een plaat met tien nummers waarvan zeven nieuwe liedjes van eigen makelij zijn en de drie songs “Seven Yellow Gypsies”, “Over The River Charlie” en “The Plains Of Mexico” folktraditionals zijn die het duo in een modern kleedje heeft gearrangeerd.

Kacy speelt op fiddle in het nummer “Down At The Dancehall” en op 12-snarige gitaar bij de song “Over The River Charlie”. Al het overige snarenwerk wordt verzorgd door Clayton, maar het duo heeft daarnaast ook een aantal gastmuzikanten in de studio uitgenodigd om een bijdrage af te leveren op bas, drums, percussie, viool en cello. Het resultaat is een mooi georkestreerde plaat die een zeer professioneel geluid laat horen.

Clayton Linthicum speelt ook mee met de Canadese folkformatie ‘Deep Dark Woods’ en via de zanger van die groep Ryan Boldt kwamen ze in contact met de Canadese muzikant Shuyler Jansen die de producer van dit nieuwe album is geworden. De albumtiteltrack en openingsnummer “Strange Country” geven we in een akoestische live versie als toemaatje op video mee.

Andere songs die ons al van bij de eerste beluistering wisten te bekoren zijn het door percussie en prachtige zangwerk van Kacy gedomineerde “Springtime Of The Year”, “Dyin’ Bed Maker” waarin de violen een vooraanstaande rol mogen spelen en het zelf gecomponeerde “The Rio Grande” en “Brunswick Stew” die ‘Kacy & Clayton’ allebei als een volwaardig duet brengen.

Tot slot willen we ook graag meegeven dat het duo naar Europa afzakt voor enkele live optredens waarbij ze als voorprogramma van countryvedette Daniel Romano op het podium zullen performen. Van 1 tot 6 juni zal dat in de Benelux gebeuren tijdens zes shows, dus u kunt vanaf nu niet meer zeggen dat we u niet attent hebben gemaakt op de passage van ‘Kacy & Clayton’ doorheen België en Nederland, een unieke kans om kennis te maken met dit nog zeer jonge, getalenteerde Canadese duo.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 mei 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex