Julian Sas - Coming home    (Waardering Muziekwereld) 8

Julian Sas - Comng home

Als dertienjarige hard rock fan hoort Julian Sas voor het eerst Muddy Waters. Dat is de dag die zijn leven veranderd heeft. Julian Sas (°1970) is een Nederlandse blues rock gitarist / singer-songwriter en leider van de Julian Sas Band. Hij laat zich muzikaal inspireren door Amerikaanse gitaarhelden als Johnny Winter, Walter Trout en Jimi Hendrix en blues giganten als John Lee Hooker, Freddie King en Willie Dixon.Sas is een grote fan van de in 1995 overleden Ierse blues rock gitarist Rory Gallagher. Al enkele keren speelde Julian samen met de ex-bandleden van Rory onder de naam "Julian Plays Rory" (Gerry McAvoy & Brendan O'Neill). Begin 2006 gebeurde dit nog te Tilburg, in de uitverkochte 013 Poppodium. De Julian Sas Band bestaat naast Julian uit Tenny Tahamata (bas), Rob Heijne (drums) en (momenteel) Roland Bakker (Hammond orgel). Anno 2006 had Sas 11 albums op zijn naam staan.

Het meest recente (het negende) studio album van Sas heet, erg toepasselijk voor een veel tourende artiest als Sas, “Coming Home”.

Nieuw in de line-up is Roland Bakker, die voor het eerst in de studio de toetsenman is. Elf origine songs staan er op “Coming Home”. Vele songs gaan over vrijheid in de meest brede zin van het woord. Over verantwoordelijkheid nemen en over de idealen, die iedereen tracht na te streven. Het album begint nog niet direct negatief, want de opener ”Jump For Joy” is een boogie, die borg staat voor een feestje met de Julian Sas Band. Een nummer die de nieuwe stijl van de band aangeeft is ”A Change Is Gonna Come”. In deze slow blues spelen Sas en Bakker gelijktijdig de muzieklijnen. In het nummer is de mens op zoek naar deze vrijheden. De vrijheid van denken, spirituele en godsdienst vrijheid, zonder angsten. De volgende gedreven track ”The Road Is My Companion” (en ook de titel track ”Coming Home”)moet autobiografisch zijn, terwijl ”Fear Of Falling” over het verliezen van iemand dierbaar gaat. Het is vaak achterblijven met een leeg gevoel en wachten op wat nog komen gaat. Met ”End Of The Line” graaft Sas wat meer in de blues van de Mississippi Delta en, in ”Brighter Days” gaat hij met veel slides op zoek naar de betere dagen. Het album sluit heel ingetogen en rustig (na net geen uur) af met ”Walking Home With Angels”. Of Sas zijn engel al gevonden heeft, blijft een vraagteken…

Met zijn nieuwe album slaagt de Julian Sas Band  er opnieuw in de grenzen weer iets te verleggen. Toetsenman / organist Roland Bakker draagt hier zeker zijn deel aan bij. Toen Sas in 1996 debuteerde met “Where Will It End?!” wist niemand het. Wat we nu weten, is dat Sas nog altijd bezig is en, dat hij m.i. nog niet van plan is om direct te stoppen. Sas en zijn muzikanten zijn er met een nieuw album, met een gewijzigde line-up en, zo te horen, met nog heel veel goesting! “Coming Home” is een album dat we iedere blues / rock liefhebber zeker willen aanraden!.

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 maart 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex