Jon Strider - Soul reunion  (Waardering Muziekwereld) 8

Jon Strider - Soul reunion

Op de coverfoto zien we een piepjong knaapje, de blik op de partituur gefocust en de handjes op het klavier van de buffetpiano. Het is een oude zwart-wit foto van Jon Strider. De uit het Californische Berckeley  afkomstige pianist en gitarist is als producer en muzikant bij talloze  nevenprojecten betrokken. Strider’s solo oeuvre omvat acht langspelers, waarop Strider meestal de gitaar hanteert in songwerk dat van folk- naar countryrock pendelt met uitvalswegen naar blues en rock.

Nu vinden we hem terug aan de piano; op Soul Reunion is het hammondorgel van Skip Edward alom tegenwoordig. De sinds de jaren zeventig actieve sessieman, die met Johnny Rivers, Tom Russell, Dwight Yoakam, Walter Egan, Dave Alvin, Joe Ely en talloze anderen samenwerkte, zorgt in Erik Isakssons Mölan studio in Malmö voor een beklijvende southern sountrack, samen met Strider en plaatselijke, Zweedse muzikanten. Niet alles is even sterk op deze soul reünie, het blijft weliswaar vakwerk, maar Your Place Or Mine huppelt vrijblijvend en vooral iets te gestroomlijnd voorbij, terwijl True to You op het randje van meligheid wankelt. Gelukkig zijn er ook fijnere momenten te beleven.

Na de sterke opener Loves Me To Life komt de pianist met de zwierige ballade Love Is Real dicht in de buurt van de onvolprezen Stevie Wonder met  buitengewone, soulvolle zang en bovendien weet Strider zich voortreffelijk ondersteund door soepele gitaarlicks en de wonderlijke  vocale backing van Marium Ucharu. Die schitterende zangeres manifesteert zich ook in het uitgelaten gospelgetinte Hallelujah Heartache in het gezelschap van een prima strakke blazerssectie. Het samen met Jane Getz gecomponeerde When Someone Throws Your Love Away heeft een onvervalste New Orleans feel en in een knap opgebouwd Strong In Spirit schittert Ucharu weerom in een glansrol.

Nu Jon Strider even het vertrouwde Americana pad verlaat zet hij meteen een (gedeeltelijke) voltreffer neer in samenwerking met hammondman Skip Edwards.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/jon-strider-soul-reunion/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 25 maart 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex