Johanna Sillanpaa - From this side (Waardering Muziekwereld) 8

Johanna Sillanpaa - From this side

'Female Vocal Jazz' is altijd wel één van mijn stokpaardjes geweest in deze tak van de muziek. Misschien wel doordat ik daardoor ook in een ander leven namen als Billy Holiday, Ella Fitzgerald of Sarah Vaughan heb leren kennen. Ook in de huidige scène zijn er uiteraard tal van wondermooie 'female jazz singers' zoals Melody Gardot, Diana Krall, Madeleine Peyroux, Norah Jones en Jane Monheit en nu hebben we dus ook al een paar namen vergeten als Dee Dee Bridgewater maar de lijst van wonderlijke stemmen is in de loop der jaren al ellenlang.

Dank dan ook aan Peter van Hemifrån dat hij ons nu ook laat kennismaken met Johanna Sillanpaa. Haar album From This Side werd eerder al in Noord-Amerika uitgegeven in 2017 maar bereikt nu pas onze contreien. Heerlijk en outstanding soulvolle jazz en dus een album dat we niet gewoonweg naast ons kunnen leggen. Johanna Sillanpaa werd in Zweden geboren maar ontwikkelde haar professionele carrière in Canada wat resulteerde in verschillende nominaties in 'Western Canadian Music Awards' zowel als groep als 'Best Female Vocalist'. Ook op het prestigieuze 'Montreal Jazz Festival' werden de aanwezigen even stil bij het luisteren naar Johanna Sillanpaa. Voor de opnamen van From This Side deed Johanna beroep om niemand minder dan de TD Grand Jazz winning pianist Chris Andrew, de Canadese JUNO award winnende bassist George Koller, de WCMA genomineerde jazz drummer Tyler Hornby en de internationaal bekende trompettiste Ingrid Jensen. Op dit album vinden we ook enkele gewaardeerde stukken terug zoals Everything I've Got Belongs To You van Lorenz Hart en Richard Rodgers uit 1942 dat we ook kennen in de uitvoering van Ella Fitzgerald en de versie van Blossom Dearie uit 1957. Verder is er ook een bewerking van Irving Berlin's Blue Skies en een knappe bewerking van Joni Mitchell’s Woodstock uit 1969.

De daadwerkelijke kracht van From This Side gaat wel uit van de vele originals die voor dit album werden geschreven door Johanna Sillanpaa, al dan niet in samenwerking met anderen zoals op Thing Called Love waarop de credits ook gaan naar het arrangement van toetsenist Chris Andrew. From This Side is een collectie van 11 sterke composities waarop jazz in al zijn schoonheid wordt geëtaleerd. Catchy and soulful.

Bron: www.rootsville.eu

Deeplink: read:http://www.rootsville.eu/2018%20album%20reports/reports/johanna%20sillanpaa%20from%20this%20side.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex