Joan Baez - Whistle down the wind (Waardering Muziekwereld) 8

Joan Baez - Whistle down the wind

75th Birthday Celebration, een fraai verjaardagsfeestje met een lijst gerenommeerde muzikale gasten, vormde een gepast eerbetoon aan Joan Baez. Tien jaar na Day After Tomorrow is er een nieuwe studioplaat van de folkdiva met het opmerkelijke soprano timbre. Met het klimmen der jaren heeft die stem heeft weliswaar wat aan kracht ingeboet en flirt wat meer met het lagere register maar het blijft opmerkelijk. In tien dagen tijd blikte ze onder hoede van producer Joe Henry evenveel songs in die naar de folkroots en haar sociaal engagement reflecteren. Het is overigens al een tijdje geleden dat Baez nog aan de schrijftafel vertoefde en nu mag je evenmin eigen werk verwachten maar de zangeres selecteerde meer recent favoriet werk. In tijdloze interpretaties gevat sluiten die naadloos aan bij haar repertoire.

De titeltrack opent de score, een sfeervolle zingende zaag ondersteund mooie zang in Whistle Down The Wind, destijds door Tom Waits als eerbetoon aan de betreurde Tom Jans opgevoerd. Van het echtpaar Waits/Brennan selecteerde Baez eveneens het al even fraaie, poëtische getinte Last Leaf discreet ingekleurd met dobro en orgel.  Het klavier zorgt voor een warme onderstroom in Be Of A Good Heart, een oprechte van Josh Ritter afkomstige smeekbede gaat een somber Another World vooraf. La Baez maakt zich geenszins illusies, na het van Joe Henry geleende Civil War welt het pacifistische engagement sterk op in The President Sang Amazing Grace (in de nasleep van de moordpartij in het kerkje van Charleston in 2015). Silver Blade is een recente song van Ritter die Baez opmerkte tijdens een gezamenlijke tournee, bijzonder fraaie folk die herinneringen oproept aan de traditional Silver Dagger die ruim zevenenvijftig jaar geleden op haar debuut prijkte. In het van die andere, onvolprezen folktante, Eliza Gilkyson afkomstige The Great Correction duikt op de achtergrond weerom die wonderlijke zingende zaag even op. Dit fraai stukje countryfolk is één van de vele fijne momenten op het naar verluidt finale werkstuk dat  akoestisch afsluit met de helaas hopeloze verzuchting I Wish The Wars Were Over.

Joan Baez, anno 2018 een nog immer relevante, grote dame kondigt haar ‘Fare Thee Well Tournee’ aan, een afscheids(?)tour  die haar naar Europa brengt, op 21 mei in PSK, Brussel en 1 juni in Carré, Amsterdam.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: read:http://www.writteninmusic.com/roots/joan-baez-whistle-down-the-wind/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex