Jesse Dayton - The Revealer  (Waardering Muziekwereld) 8

Jesse Dayton - The Revealer

Als we het allemaal een beetje goed bijgehouden hebben, dan is Jesse Dayton met The Revealer al aan zijn negende langspeler toe. Het begon allemaal in 1995 met het onvolprezen Raisin’ Cai” en via het al even geweldige Tall Texas Tales (2000), Hey Nashvegas (2001), Country Soul Brother (2004), South Austin Sessions (2006), de met Brennen Leigh gedeelde duettenplaat Holdin Our Own And Other Country Duets (2007), One For The Dance Halls (2011) en ’s mans eerbetoon aan één van z’n eigen helden Jesse Sings Kinky (2012) belanden we uiteindelijk in het hier en nu. En dat op de keper beschouwd met één van Daytons beste platen überhaupt. Het door John Evans geproduceerde en met buitengewoon fraai artwork van Charlie Terrell opgewaardeerde The Revealer is wat je noemt een roots trip hors catégorie. Twaalf songs lang is het weer volop genieten geblazen!

En gelijk vanaf de aftrap al ook! Openingsnummer Daddy Was A Badass blijkt immers een overheerlijk groovy streepje outlaw country opgehangen aan een ijzersterke verhalende tekst, waarin de vader van de verteller na een aardig bewogen leven aan z’n einde komt door met z’n 1963 Pan Head Harley Davidson van een klif te rijden. Vervolgens vernemen we van Dayton in het wervelende, door Riley Osbourne pianogewijs flink aangejaagde Holy Ghost Rock N Roller waarom hij z’n ziel verloor aan des duivels muziek. Het flink wat bezadigder neergelegde en het eigen muzikantenbestaan bezingende The Way We Are” strandt aansluitend daarop ergens dicht in het kielzog van wijlen countryicoon Waylon Jennings.

Eatin’ Crow And Drinkin’ Sand blijkt op zijn beurt een greasy lapje country rock, Possum Ran Over My Grave een knappe tip of the hat aan het adres van de grote George Jones, Mike Stinsons Take Out The Trash een ferme rootsrockende terugblik op een voorbije, maar duidelijk nog niet vergeten liefdesrelatie, Mrs. Victoria (Beautiful Thing) een countrybluesje gewijd aan het gewaardeerde zwarte hulpje ten huize van de ik-persoon en het werkelijk rete-aanstekelijke “3 Pecker Goat” laat rock & roll weer enkele minuten lang volop regeren.

Hebben we dan nog niet gehad: Match Made In Heaven, een klassiek countryduet met Brennen Leigh, het zalig swingende en volop van een woordspeling goed voor een glimlach levende I’m At Home Gettin’ Hammered (While She’s Out Gettin’ Nailed), de mooie ballad Never Started Livin en afsluiter Big State Motel, een moody blik achter de schermen van het toevluchtsoord van de King of Nothin’ en zo menig een lower companion.

Voor wie het ondertussen nog niet door moest hebben: “The Revealer” is een ronduit geweldige schijf! Eén van dé toppers van 2016 eigenlijk.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#JesseDayton

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 17 december 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex