Jess Klein - Learning faith   (Waardering Muziekwereld)  8

Jess Klein - Learning faith

Een compleet zwart frontje met ergens in het midden enkel twee reeksen witte letters eroverheen: “learning faith” en “jess klein”. Nu niet meteen de meest in het oog springende cover, die de Amerikaanse Jess Klein haar nieuwe cd heeft aangemeten. En veel aandacht zal ze er naar onze bescheiden mening dan ook zeker niet mee trekken. Maar gelukkig is er ook nog de muziek. En dat is een geheel en al ander verhaal!

Ten derde male ondertussen ging Klein daarvoor een samenwerkingsverband met Mark “Professor Feathers” Addison aan. En de man, die recentelijk onder meer ook al met de Band Of Heathens en Guy Forsyth voortreffelijk werk afleverde, drukte flink zijn stempel op “Learning Faith”. Zowel de opnamen, de mixing als de productie vielen onder zijn bevoegdheid en tussendoor vond hij ook nog de tijd om onder andere aan tal van gitaren, bassen en toetseninstrumenten de nodige bijdragen te ontlokken. Klein zelf betokkelde zowel akoestische als elektrische gitaren en gasten als Honeybrowne’s Billy Masters (elektrische gitaren), Rob Hooper en John Paul Keenon (drums), BJ Lazarus (mandoline) en Wendy Colonna (backing vocals) deden de rest.

Stralend middelpunt van de belangstelling zijn zoals op elk van Kleins voorgaande albums echter ook nu weer haar zwaar verleidelijke (licht)ruwe stem en haar bijzonder diepgaande teksten. In die laatste gaat ze voor de gelegenheid echt helemaal loos. In die zin, dat ze naar eigen zeggen voor het eerst echt alleen maar gedaan heeft, waar ze zin in had. En dat werkte klaarblijkelijk behoorlijk bevrijdend. Het centale thema van “Learning Faith” ligt voor de hand. Op de keper beschouwd is het zelfs gewoon een conceptalbum, volledig gewijd aan processen waarbij een zeker geloof ontwikkeld wordt – een geloof in mensen, een geloof in het universum, een geloof in een hogere kracht.

Verpakken doet Klein haar teksten over het algemeen in americana- en rootsrockliedjes met een ietwat scherp randje. Sommige eerder atmosferisch van aard (het titelnummer en het afsluitende “Long Way Down” bijvoorbeeld), andere gewoon recht-toe-recht-aan voorbijdenderend (het catchy “So Fucking Cool” en het al even snedige “Dear God”). Een leuke ballade kan zo nu en dan naar goede gewoonte bij wijze van afwisseling echter ook (“If There’s A God” en het radiogenieke “Loving You”).

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 augustus 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats