Jelka van Houten - Hard place for a dreamer   (Waardering Muziekwereld)

Jelka van Houten - Hard place for a dreamer

Van Nashville tot Vinkeveen, overal schreef Jelka van Houten (zus van Carice) de nummers voor haar eerste album Hard Place For A Dreamer. Dat deed ze onder andere samen met de Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey. De cd nam ze gedeeltelijk op in de iconische Sun Studio in Memphis, die tegenwoordig voornamelijk als museum dienst doet. 

Hard Place For A Dreamer is een puur countryalbum geworden, maar dan moet u wel denken aan de hedendaagse country, zoals deze wordt gemaakt in Nashville. Dit smaakvolle album zou absoluut niet misstaan in de jaarlijkse countryreleases in de States en ingeval hier sprake was geweest van een nieuwe Amerikaanse countryzangeres zou Jelka’s album wellicht de locale hitparade zijn binnengestormd. Jawel, u leest het goed, onze Jelka kan heel goed zingen en haar stem is geknipt voor het genre, met als het functioneel is (dus zeker niet overheersend) ook een karakteristieke ‘countrysnik’ in de stem! Zou Ilse DeLange nu eindelijk serieus concurrentie kunnen ondervinden? Welnu, daarvoor wijkt dit album weer net iets teveel af van hetgeen The Common Linnets uit hun muzikale koker toveren, maar toch……wanneer Jelka van Houten haar pijlen in de toekomst vaker gaat richten op dit genre zou het zo maar kunnen.

Ook bij de release van Jelka’s debuutalbum stel ik tot mijn genoegen vast dat in het – met blauwe kleur en witte wolkjes fraai vormgegeven digipack – zich een dun boekje bevindt met alle songteksten. Dat is met name prettig, omdat Jelka van Houten alle nummers zelf schreef, maar daarover straks meer.

Tot dusver kende ik Jelka alleen als actrice (shame on me) en het was dus voor mij een verrassing toen ik door haar promotiebureau werd benaderd voor het schrijven van een recensie over haar debuutalbum. Uit Jelka’s bio blijkt echter dat zij vanaf haar veertiende al begon op te treden met de meest uiteenlopende bandjes. Van ska tot rock, alles zong ze. Als klein kind zong ze al mee met de platen uit haar vaders platencollectie, en uit die prille tijd stamt feitelijk haar liefde voor de Americana die zich nu openbaart met haar debuutalbum. Volgers/fans van Jelka van Houten waren overigens goed op de hoogte van haar vocale kwaliteiten, mede vanwege haar hoofdrol in de musical Turks Fruit. Voor die sublieme hoofdrol werd zij beloond met een Johnny Kraaijkamp Musical Award.

Zoals gezegd is Hard Place For A Dreamer een smaakvol album geworden met twaalf, goed in het gehoor liggende, songs die iedere countryliefhebber zullen aanspreken. Jelka heeft alle songs zelf geschreven, sommigen zelf al zo’n tien jaar geleden en we mogen haar met de release van haar debuut dan ook verwelkomen in het zo langzamerhand rijkelijk bedeelde gilde van de vaderlandse singer-songwriters. Haar tekstuele inbreng geeft Hard Place For A Dreamer een extra dimensie die – in combinatie met de voortreffelijke begeleiding van een keur aan Amerikaanse en Nederlandse sessiemuzikanten - dit countryalbum heel ver boven het maaiveld van de onderhand dagelijkse countryreleases doet uitsteken. Het is al geruime tijd geleden dat Jelka schoorvoetend begon met het zelf schrijven van nummers. Niettemin is zij naar eigen zeggen blij dat het proces tot haar debuutalbum wat langer duurde dan zij oorspronkelijk heeft gedacht. ‘In het begin kon het mij niet snel genoeg gaan, maar gaandeweg merkte ik dat het schrijven een belangrijke, bijna therapeutische functie voor mij kreeg. Ik groeide erin tot een punt waar ik bijna niet meer kon stoppen. Ik wilde dat het ergens over ging, dat het oprecht was’.

Hard Place For A Dreamer bewijst dat Jelka van Houten hierin glansrijk is geslaagd!

 

De release van het album is op 30 oktober a.s. en op maandag 26 oktober vindt in de Melkweg, Amsterdam, de albumpresentatie plaats.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 20 oktober 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex