Jan James - Calling all saints (Waardering Muziekwereld) 8

Jan James - Calling all saints

Jan James groeide op in Michigan in een visresort dat door haar familie gerund werd. Ze zong in het kerkkoor en leerde gitaar spelen van een man uit Tennessee die ze “Catfish” noemden. Jan kon goed kon zingen en dat wou iedereen horen. Ze ontmoette haar partner songwriter/gitarist Craig Calvert in een café, waar er muzikale chemie in de lucht hing. Beiden verhuisden naar Chicago waar ze vlug naam maakten en optredens hadden in clubs als Buddy Guy’s Blues Legends, Taste of Chicago en The House of Blues. Hun demo Last Train kwam in de handen van het Nederlandse Provogue label, wat voor hen de deuren openzette in Europa en touren in Nederland, België en Duitsland mogelijk maakte. Er volgden nog meer opnames als Color Of The Rose [1995] en Soul Desire [1997]. Jan trad op als Janis Joplin in het Royal George Theater in Chicago in een theatervoorstelling die gebaseerd was op Joplin’s songs en brieven.

Calling All Saints is het nieuwe album van Jan James. Samen met Craig Calvert (gitaar), Gordon Patriarca (bas), Mike Bruno (drums), Bob Long (keys) en David Semen (harmonica) stond ze in de studio voor de opames van twaalf originele Jan James/Craig Calvert-songs. Jan James zet met haar typische en krachtige zang op Calling All Saints haar stempel op de klassieke blues. Jan James combineert ook nu weer haar blues en countryroots met de sterke gitaarprestaties van haar langdurige partner Craig Calvert. De songs zijn erg gevarieerd. Er zijn politiek getinte songs die over de waarheid van de macht gaan (”Calling All Saints” en ”Trouble With the Water”), andere over het universele thema van de liefde (”Everybody Wants To Be Loved” en ”Cry Cry Cry”) en enkele over de dingen die het leven soms boeiend, maar ook moeilijk maken. Ik noem hier de opener I’m A Gambler, Battle Of Jesse of de afsluiter Black Orchid Blues.

Calling All Saints van Jan James is een verzameling blues-songs die aanspreken en nog even blijven hangen. Jan James brengt haar verhalen op een heel emotionele manier en laat je met haar stem voelen wat haar blues betekenen. Fans van haar eerder werk zullen haar stijl herkennen en de dingen die haar sound zo succesvol maken. Zij die Jan James pas nu ontdekken, zullen zeker aangetrokken worden door haar unieke en natuurlijke talent.

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/OKT1/CD46.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 30 december 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex