Jacqueline Govaert - Lighthearted years (Waardering Muziekwereld) 9

Jacqueline Govaert - Lighthearted years

Lichtvoetig, dartel, sprankelend, was de band waarmee Jacqueline Govaert het succes in momenten ving. Succes op jonge leeftijd, Krezip, een graag geziene en gehoorde band op de festivals. Een raket naar de top. En de jonge band speelde met overgave, leek een pad in te slaan dat successen op elkaar bleef stapelen. Tot het moment dat Krezip niet meer was. Jacqueline Govaert ging na Krezip solo verder. Dat leverde eerder al twee albums op: Good Life en Songs To Soothe. Dat laatste album maakte indruk en liet horen hoe zeer Jacqueline gegroeid was, niet alleen na Krezip, ook na het eerste soloalbum.

En nu is er een nieuw album, net als Songs To Soothe eerder al, is ook hier de samenwerking met Mitchell Froom een pijler voor het album. Dit album is vooral een toonbeeld van de ontwikkeling van Jacqueline als zangeres. Het is mooi te horen hoe haar stem danst in de zanglijnen van Back Of My Hand, hoe ze speelsheid dartel laat horen in Old Records dat een fraai eerbetoon is aan de voormalige band waar ze het boegbeeld van was. In de teksten is ze beschouwend naar het verleden en durft ze te genieten van wat er aan lichtvoetigheid, ook in het ervaren van het leven, op de toen nog erg jeugdige leeftijden van de leden van Krezip was. Tijd laat je reizen en vanuit verschillende perspectieven kijken naar wat er achter je ligt en waar je naar toe gaat. Dat is ook het thema van Falling, het je opeens realiseren dat je op een ander moment in de tijd bent waarin je werkelijkheid opeens anders kan zijn dan vijf, dan tien jaar eerder. In Corner Of The World met zijn stuwende piano varieert de stem van Jacqueline nog meer in wat complexere zanglijnen. En dat gaat haar voortreffelijk af.

Het album herbergt elf nummers die zowel soulelementen (Back Of My Hand, Falling) in zich dragen, dan weer meer westcoast (Ignorant Fools) lijken te ademen, of juist weer de singer-songwriter centraal stellen (By The River, Rhythm Of Your Heart). Laatstgenoemd nummer draagt ook soul in zich. Het album is dus zeer gevarieerd in nummers. De nummers kennen zorgvuldige arrangementen, waarin kleine orkestratie klinkt naast de stem van Jacqueline. De orkestratie kan je wel op het verkeerde been zetten bij een enkele beluistering. Het kan dan wat eenvormig overkomen. Maar het is de schijn die bedriegt. Het vraagt meer tijd en meer aandacht om het album te doorgronden. Mitchell en Jacqueline hebben, in samenwerking met uitstekende muzikanten als Matt Chamberlain (drummer onder meer voor Pearl Jam, Tori Amos en Soundgarden), Val Mccallum (gitarist voor onder andere Jackson Browne, Sheryl Crow en Lucinda Williams) en Bob Glaub die onder meer bas speelde voor Journey, The Steve Miller Band, Bob Dylan en Bruce Springsteen), Mitchell op toetsen en piano en zijn echtgenote Vonda Shepard op achtergrondzang. Dan hebben we de strijk- en blaasarrangementen nog niet eens verder uitgewerkt. Indrukwekkend qua setting, verfijnd qua uitwerking.

Gun jezelf de tijd om het album nader te beluisteren, ga niet af op wat een eerste beluistering voor je betekent. In grote zorgvuldigheid hebben Jacqueline en Mitchell Froom de basis gelegd voor een album dat tijd en aandacht verdient. Het is als een blad in de herfst dat van de boom waait. Niet zozeer als uiting van de vergankelijkheid, maar veel meer als veelkleurig document van hoe leven kan veranderen. Mooie plaat voor deze heerlijke nadagen van het jaar.

Auteur: Marcel Hartenberg

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/pop/jacqueline-govaert-lighthearted-years/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 november 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex