Jack Tempchin - Learning to dance  (Waardering Muziekwereld) 8

Jack Tempchin - The way it feels

Jack Tempchin is een Amerikaanse singer-songwriter, hier wellicht vooral bekend voor het schrijven van de Eagles classic “Peaceful Easy Feeling”. Maar da’s eigenlijk alleen maar het topje van de ijsberg, want hij heeft nog zoveel meer op z’n conto. Andere songs van hem werden onder meer vertolkt door Emmylou Harris, George Jones, Glen Campbell, Patty Loveless, Tom Rush, Glenn Frey, Sammy Kershaw, Tanya Tucker en The Paladins, om er maar enkelen te noemen. Als songsmid echt wel een grote meneer dus!

Als we het echter hebben over zijn eigen carričre belanden we vrijwel automatisch enkele niveaus lager. Ondanks massa’s optredens als support act voor artiesten als Emmylou Harris, Dolly Parton, Jackson Browne, Christopher Cross, Kenny Loggins en tal van anderen slaagde Tempchin er nooit echt in om op grote schaal door te breken. En ik moet eerlijk bekennen, dat ik dat toch wel een beetje vreemd vind. Aan de kwaliteit van Tempchins liedjes zal het zeker niet gelegen hebben. En aan zijn stem vast ook niet. Voor een dergelijke warmbloedige tenor zouden heel wat van minder begenadigde collega’s ongetwijfeld een en ander over hebben. Een raadsel dus…

Maar goed, op naar het hier en nu. En dat houdt liefst twee nieuwe Tempchin-platen voor ons in petto. De eerste is de mini “Room To Run”. Aangeboden als een soort van teaser voor de snel te volgen full length “Learning To Dance”. Daarop vier nummers, in totaal goed voor net geen veertien minuten muziek. Geopend wordt er met het atmosferische, samen met Carey Ott gepende titelnummer. Een liedje, dat in een wat rechtvaardigere wereld zo ongeveer elk uur op de radio te horen zou zijn. Vervolgens is er het daar perfect aansluitende “Jesus And Mohammed”. Nog zo’n puntgave singer-songwriter pop beauty. Met het titelgewijs al maar weinig aan de verbeelding overlatende “The High Cost Of Hate (Let’s Make Some Lawyers Rich)” belanden we vervolgens even op meer country-achtig terrein. En afgesloten wordt er met het bluesy, zomers lijzig gebrachte “Summertime Bum”.

Net als “Room To Run” wordt ook “Learning To Dance” afgetrapt met zijn titelnummer. En net als “Room To Run” blijkt ook dat een van de sfeer bulkende (roots)poptrage. Een liedje, waarmee je liefhebbers van de creaties van enigszins verwante geesten als Marc Cohn, John Gorka, Richard Shindell en aanverwanten ongetwijfeld een groot plezier zou kunnen doen. En van dat kaliber staan er op “Learning To Dance” bij nader inzicht nog heel wat. Veelal eerder rustig, eerder bedachtzaam van aard. We noemen in dat verband bijvoorbeeld graag het zachtjes voorbij kabbelende “Nothing With You”, de intimistische pianoballade “Living This Love”, het weidse “Love’s First Lesson” en het ritmegewijs voorzichtig even richting Brazilië afdwalende “The End Of The Affair”.

En ook voor “I Volunteer”, de ronduit zalige ballads “Ain’t Nobody Like You” en “What If We Should Fall In Love Again”, het ingetogen smachtende “You Can Go Home”, “Big Sky Country”, “Finally Found Me” en het hier bij wijze van bonus track opnieuw uitgebrachte “Room To Run” geldt eigenlijk gewoon zonder uitzondering hetzelfde. Iets wat an sich niet eens hoeft te verwonderen, ook, als je weet dat de liedjes op “Learning To Dance” voornamelijk werden opgehangen aan de thema’s liefde en romantiek.

Bron: ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#JackTempchin

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 september 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex