Jack Elliott - Jack takes the floor   (Waardering Muziekwereld) 9

Jack Elliott - Jack takes the floor

In de motor van de moderne muziek is dit één van de bougies. Jack Elliott Takes The Floor (later uitgebracht als Muleskinner)) werd uit de losse pols opgenomen bij Topic Records in Londen. Jack introduceert ieder nummer met licht ironische, ontspannen intro’s die op zich het toegangsgeld al waard zijn. Zijn gitaartechniek was instructief voor de stevig tokkelende folkzangers uit die tijd, maar beďnvloedde ook latere popmuziek.

Het album put uit tot dan toe niet al te bekende bronnen, zoals de muziek van Jesse Fuller en Reverend Guy Davis, van fieled hollers en gevangenisblues, en is ongepolijst. De rauwe schoonheid van Dink’s Song’ en ‘Black Baby’ bezorgt nog steeds kippenvel. ‘Mule’s Skinner’s Blues’ en ‘San Francisco Bay Blues’ werden mijlpalen in Elliott’s werk.

Jack speelde in de late jaren 50 vaak met Woody Guthrie. Na zijn verhuizing naar New York in 1961 ontmoette hij een jongen in Guthrie’s kamer in het ziekenhuis, die al snel zijn eerste eigen optreden in New York had: op de affiches stond: ‘zoon van Jack Elliott – Bob Dylan’. In Chronicles beschrijft Dylan de eerste keer dat hij Jack Takes The Floor hoorde: ‘Het was alsof ik ineens in de hel was geworpen. (…) Zijn stem stuitert door de hele kamer’. Paul McCartney, Mick Jagger en Keith Richards zijn volgens eigen zeggen ook door hem beďnvloed. Geen wonder: dit album is nog even aantrekkelijk als in 1958.

Auteur: Stan Jarin

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Stan Jarin bouwt al een leven lang aan een schat van muziekhistorische kennis, die hij vreemd genoeg maar met moeite kwijt kan in gesprekken op feestjes.. In 2004 logeerde Ramblin' Jack Elliott bijna een maand bij de Jarins. 

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 april 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex