Hermine Deurloo - Living here  (Waardering Muziekwereld) 9

Hermine Deurloo - Living here

Reeds zo’n twee jaar geleden schreef ik in mijn recensie over het album Welling dat Hermine Deurloo door velen ‘de nieuwe Toots Thielemans’ wordt genoemd. Vormde het genoemde vorige album een interessant experiment met Zap4, dat kan zeker ook gezegd worden van haar nieuwe samenwerking met pianist Rembrandt Frerichs. Maar met dit onmiskenbare experimentele karakter houdt de vergelijking op, want Living Here is een totaal ander album geworden.

Ik schreef aan het eind van mijn toenmalige recensie van Welling dat het album experimentele en toch prima toegankelijke jazzmuziek bevatte. Living Here is echter een stuk minder toegankelijk, maar na diverse luisterbeurten wist het album, dat elf tracks telt, mij hoe langer hoe meer te boeien. Deurloo is hoorbaar nog virtuozer geworden op de mondharmonica en naar verluidt wordt zij in Amerika inmiddels door de kenners op handen gedragen en lovende kritieken zijn niet van de lucht. Saillant in dit verband is dat mij via de e-mail postbus van Muziekwereld een tijdje geleden een verzoek om deze recensie bereikte vanuit de USA. Na een paar verdere e-mails kwam ik in contact met de platenmaatschappij van Hermine Deurloo en ontving vervolgens haar in een mooi digipack gestoken cd.

Op Living Here is de chromatic harmonica van Deurloo niet het enige instrument dat op de voorgrond treedt. De inbreng van Rembrandt Frerichs op piano is ook van groot belang en indrukwekkend, niet alleen instrumentaal, maar hij componeerde ook vijf van de elf nummers, en medemuzikanten Jim Black (drums) en Jörg Brinkman) dragen ook hun steentje bij aan het hoge niveau van Living Here. Prijsnummer op het album is wat mij betreft Achitibuie, een heel spannend nummer waarin de instrumenten van Deurloo en Frerichs prachtig deels ‘duelleren’, deels samensmelten en waaruit duidelijk kan worden geconcludeerd dat beiden al een tijdje samenspelen en elkaar zodoende prima aanvoelen. Een gevoel dat met name in dit nummer een vonk kan laten overspringen op de luisteraar. Zonder de overige nummers tekort te doen, is het slotnummer, één van de door Hermine zelf gecomponeerde nummers, Walking Home ook vermeldenswaard vanwege de ‘verstilde’ schoonheid. Een waardige afsluiter van een mooi jazzalbum.

Living Here zal menig jazzliefhebber kunnen bekoren, maar pas wel op: het is een ‘groeiplaatje’ waarvoor diverse luisterbeurten wenselijk zijn.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 febuari 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex