Helge Iberg - Jazz-kammer: a musical offering (Waardering Muziekwereld) 7

Helge Iberg - Jazz-kammer: a musical offering

We zijn deze week blijkbaar zeer uitgebreid op reis geweest naar het Hoge Noorden, want met het album Jazz-Kammer van Helge Iberg zijn we alweer in Noorwegen beland. Deze in 1954 in Skien geboren componist en pianist studeerde musicologie aan de universiteit van Oslo en hij bleef daar nadien rondhangen in de lokale jazzscène. De 63-jarige Helge Iberg heeft meerdere concerten gecomponeerd voor Noorse symfonieorkesten en voor allerlei pianisten, violisten en trompettisten. Hij is dus overduidelijk een muzikant die van vele markten thuis is.

Op zijn nieuwe plaat Jazz-Kammer: A Musical Offering brengt hij elf composities waarin zowel hedendaagse muziek, populaire liedjes en jazzmuziek harmonieus vermengd worden. Voor de opname van dit album heeft hij extra instrumentale hulp gekregen van Bendik Hofseth op tenorsaxofoon, sopraansaxofoon en voor wat zang, waarvoor ook Elin Rosseland haar bijdrage heeft afgeleverd. Daarnaast speelt Mats Eilertsen op bas en Paolo Vinaccia op drums en percussie. Jazz-Kammer volgt op het in 2009 uitgebrachte jazzalbum Standards And Vanguards. De bekendste nummers op de tracklijst van deze nieuwe plaat zijn ongetwijfeld Blackbird en Here, There And Everywhere van The Beatles, naast Round Midnight van Thelonious Monk. Verder is er Naiv, Super (zie video) dat een mix is van The Days Of Wine And Roses van Henry Mancini en het van The Platters bekende Smoke Gets In Your Eyes. Zo goed als onherkenbaar is het nieuwe arrangement van de al in 1926 door Ray Henderson gecomponeerde klassieker Bye Bye Blackbird die hier in een zevenenhalve minuut durende uitvoering wordt gepresenteerd. Met Eifriger Trost en Strauch Mit Herzförmigen Blättern staan er eveneens twee eigen composities van Helge Iberg op dit album.

 ‘Laid back’-gespeelde pianomuziek is wellichte de meest passende definitie voor wat Helge Iberg en zijn bandleden op deze plaat hebben verzameld. In deze duistere eindejaarperiode hebben de meesten onder ons misschien wat meer tijd om zich ergens rustig in een hoekje neer te vleien en deze kalmerende klanken over zich heen te laten vloeien.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/DEC1/CD78.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 februari 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex