Hat Fitz & Cara Robinson - Do tell   (Waardering Muziekwereld)  7˝

Hat Fitz & Cara Robinson - Do tell

Hat Fitz geniet vooral in thuisland Australië enorm veel bijval met zijn dynamische rauwe blues. Enkele jaren geleden zag hij in 2008 op het Castle Bar Blues festival in Ierland de plaatselijke zangeres Cara Robinson aan het werk. Dat concert laat blijkbaar een verpletterende indruk na, sindsdien hoeft Hat niet alleen meer op tournee. De ruig bebaard man troonde een tijdje later de zangeres niet alleen als vrouw mee maar eveneens als vaste compagnon de route tijdens zijn talloze muzikale omzwervingen. In 2010 nauwelijks twee jaar na hun eerste ontmoeting is er met ‘Beauty and The Beast’ al een niet helemaal ontoepasselijk getiteld debuut.
Het vanuit Melbourne opererende duo levert met ‘Do Tell’ een derde langspeler af, evenals bij de voorganger krijgt het echtpaar slechts minimale ondersteuning van producer Jeff Lang die voor een gedegen basstructuur zorgt. Cara sluit daarbij aan met een rudimentaire uiterst efficiënte percussie maar scoort vooral met haar stem. Soms ietwat onderkoeld zoals in ‘Friday Night’ of het duet ’99’,op andere momenten bijzonder fel bijtend ondersteund door snerpende slides.
Hat treedt sporadisch even overtuigend op de vocale voorgrond met zijn machtige growl in onder andere de titelsong en vooral ‘Stray Hat’, een andere op bezwerende countryblues ritmiek geënte song met zuigende harmonica. In het langoureuze, akoestische epos‘Long Dark Cloud’ klinkt de weidsheid van de (Australische) prairie door. ‘Excuse Me’ is een door fikse harpschuiten en een stevig uithalende Cara gelanceerde boogie, onbeschaamd naar een typische Hookeriaanse beat lonkend.
 Het dromerige ‘Sister Sister’ lijkt wel uit een folkie, hippie tijdperk te dateren met die heldere zang en dat fluitje op de achtergrond dat ook in het ietwat bizarre ‘Shakedown’ figureert. Een fiddle, aangevuld met Fitz’ banjogetokkel geven afsluiter ‘Coming Home’ een authentieke hillbilly touch en leidt naar een thuis ergens diep in ‘the mountains’. Hopelijk moeten we niet al te lang wachten om dit duo eens in op een podium te begroeten in ons vlakke landje.

Auteur: Cis van Looy

Deeplink: http://www.keysandchords.com/cds-blogpag-2014/hat-fitz-cara-robinson-do-tell

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 17 juni 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats