Hat Check Girl - Cold smoke  (Waardering Muziekwereld)

Hat Check Girl - Cold smoke

Naast regelmatige solo-uitstapjes bundelen Peter Gallway en Anne Gallup hun talenten in Hat Check Girl. We volgen dit muzikale echtpaar nu al een tijdje. Vorig jaar werd naast Two Sides To Every Story nog een soloplaat van Gallway uitgebracht. Feels Like Religion was een fraai eerbetoon aan New York City, destijds Galways thuishaven en de betreurde Laura Nyro. Het zevende album van Cold Smoke is niet alleen geografisch wat ruimer georiŽnteerd. In dertien episodes nemen Gallway en Gallup de luisteraar beurtelings mee in de gezamenlijk tot stand gekomen verhalen over persoonlijke ervaringen of gebeurtenissen in de historische context.

Enola Gay heeft niets te maken met de olijke huppelsong van OMD, maar wel met de gelijknamige Amerikaanse bommenwerper die in 1945 de vernietigende nucleaire lading boven Hiroshima dropte. Het wordt vanuit het perspectief van een militair in een ooggetuigenverslag verteld door Gallway in de vertrouwde, sobere maar onveranderlijk beklijvende sfeer. In een folkgetint duet kruipt Gallway in de huid van een ĎUnion soldierí die de verschrikkingen van het krijgsgevangenkamp in Andersonville tijdens de Amerikaanse burgeroorlog nauwelijks overleefde. Het door banjo aangestuurde Noní Easter refereert naar Gallways eigen verleden. In Cold Smoke Road en Highway Of Tears schuilt een meer universele thematiek.

Annie Gallup die naast akoestische gitaar lapsteel en dobro de banjo deelt met Gallway is wederom weergaloos in een soft spoken balladewerk waarbij persoonlijke reflecties aan bod komen. Hard To Know huppelt op de fiddle van Deidre Wood Becher, de enige gastmuzikant die hier te bespeuren valt. Banjo, dobro geven de toon aan in Thirteen Cents An Hour, een bedrieglijk vrolijk folkdeuntje dat nadrukkelijk verwijst naar Ierse roots.

Het zijn bovenal de meer intimistische momenten die bijblijven. In Songbird Of Cincinnati vertelt Gallupop haar (fictieve?) levensverhaal. Melodieus golvende, verstilde pedalsteeltonen ondersteunen die melancholische sfeer eveneens in een haast geprevelde Liza Blue, een ontroerende ode aan een betreurde trouwe viervoeter. In het met jazz getinte, elektrische gitaarakkoorden opgebouwde Letters ontspint zich een boeiend vraag- en antwoordspel tussen het koppel en dat gebeurt opnieuw in de afsluiter Sycamore Lake.

Gallup en Gallway bouwden beiden al een indrukwekkend solorepertoire uit; wanneer ze samenkomen in Hat Check Girl komt dat nog overtuigender over.

Recensent: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/hat-check-girl-cold-smoke/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 februari 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex