Hank Shizzoe - This place belongs to the birds   (Waardering Muziekwereld) 9

Hank Shizzoe - This place belongs to the birds

Ook buiten de Verenigde Staten wordt prima rootsmuziek gemaakt, want Zwitserland is de thuisbasis van Hank Shizzoe. Met zijn band timmert Shizzoe in zijn eigen land al vele jaren met succes aan de weg en probeert hij met vele albums en concerten de rest van de wereld te overtuigen van zijn kwaliteiten, zoals nu ook met zijn nieuwste album. Reeds zijn 14e album in 20 jaar, waarmee Shizzoe terug gaat naar waar het voor hem allemaal begon: de akoestische gitaar en de folkmuziek. Shizzoe is niet alleen een virtuoos gitarist, maar ook een uitstekend zanger, in een stijl, die op wonderlijke wijze Robert Johnson, J.J. Cale en Mark Knopfler verenigt. Zijn invloeden zijn dan ook bij deze artiesten te zoeken, maar ook bij Ry Cooder, Keith Richards en Billy Gibbons. Shizzoe speelde op zijn eerste soloplaten vaak alle instrumenten zelf, en als hij zich vroeger liet begeleiden was dat door drummer Christopher Beck en bassist Michel Poffet.  Met deze twee heren speelde Shizzoe als support-act voor ZZ TOP, David Lindley, Bo Diddley, CharlieMusselwhite, Luther Allison, Robben Ford, Paul Rodgers, Flaco Jimenez, Rodney Crowell, Louisiana Red en Little Charlie & The Nightcats.

De nadruk ligt vanzelfsprekend op Shizzoe’s gitaar, én natuurlijk op de slide gitaar die hij in de laatste jaren als zijn handelsmerk heeft weten te ontwikkelen. Hij blijkt een meer dan effectieve gitarist, zowel op de gewone elektrische als op de slide, ook als hij regelmatig gas terugneemt. En hierbij weet hij zijn songs steeds met een soulvolle, diepe, charismatische zang te brengen. Voor velen zal Hank Shizzoe een volslagen onbekende zijn, maar in zijn thuisland is deze rasmuzikant heel bekend. Zijn muziek dwarrelt werkelijk over alle windrichtingen van roots, rock tot Americana. Soms eenzaam en treurig dan weer wat harder. Maar altijd en overal vakkundig en geloofwaardig. Nu is er zijn nieuwste album, het swingende "This Place Belongs To The Birds", titel bewust gekozen, want zoals deze doet vermoeden, laat Shizzoe zich wederom profileren als een doorgewinterde songwriter. Tien nummers, uitgevoerd en opgenomen in een sfeer die voldoende ruimte geeft om zijn muziek en teksten te ontdekken en daardoor de luisteraar de tijd geeft om te genieten. Dit zijn eenvoudige, warme en eerlijke nummers van een artiest die van zichzelf zegt dat hij gedurende 25 jaar opgeleid is om eindelijk dit album te maken.

Degenen die Hank Shizzoe hebben gezien en gehoord op het podium in de afgelopen twee decennia weten dat hij harde, rauwe rock'n'roll muziek niet schuwt. En toch toonde hij al die jaren steeds zijn diepe liefde voor folk, country blues en alle soorten wereldmuziek. Terwijl zijn handelsmerk, het bespelen van de (slide) gitaar, met uiteenlopende invloeden als van Ry Cooder, Billy F. Gibbons, David Hidalgo, Ali Farka Touré en Mark Knopfler, zijn songwriting bleef steeds gericht op de folktraditie. Nooit is dit in zijn illustere carrière zo tot uiting gekomen dan hier, op het nieuwe album "This Place Belongs To The Birds". Wat is er met de titel? Shizzoe zegt hierover: "considering that there are over 10’000 species of birds with a total population of 300 billion on Earth I think it explains itself. They are descendants of dinosaurs, they sing really well, travel in style and we are their guests". Elders op het album ontmoeten we "The Abominable Snowman", leren we  hoe gemakkelijk het is om "I Miss The Plains", en waarom klimmen we een berg, "Because It’s There". Samen met twee covers ('I Wanna Be Loved By You ", beroemd gemaakt door Marilyn Monroe en "End Of The Line" van The Traveling Wilburys) die het album afsluiten, is er ook een aanpassing van Stephan Eicher's "Weiss nid was es isch" (“Don’t Know What It Is”), een hymne aan de reis naar het onbekende ('Away I Go"),  zijn we uitgenodigd om naar de "Ballad Of The Warm Bed" te luisteren en worden we tevens getrakteerd op een zeer elegant stuk ornithologie, of beter gezegd onze kennis van vogels, in de titeltrack.

Dit album is ook een genot, omdat er grote zorg is besteed aan de productie, waardoor de arrangementen voldoende ruimte bieden voor akoestische gitaren, marimba, strijkers, blazer en steel gitaar met af en toe een snufje slidegitaar. Tot de gasten behoren drummer Simon Baumann, de Franse blazer Baptiste Germser en zijn oude vriend Michel Poffet op contrabas. In het midden van dit alles bevindt zich zijn bekende krassende baritonstem, waarbij elke noot, elk woord zijn betekenis heeft in nummers die rond het leven draaien.  Menselijk vakmanschap versus de natuur, in een fascinerende ontmoeting van klanken en woorden. Ja hoor, "This Place Belongs To The Birds". De eerste editie van de cd en LP bevat een coupon voor een gratis download van een één uur durend live-album van Hank Shizzoe trio's, opgenomen in 2015.

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 november 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex