Hal Ketchum - I'm the troubadour  (Waardering Muziekwereld) 8

Hal Ketchum - I'm the troubadour

Mijn kennis van Hal Ketchumís muziek is gematigd te noemen. Dat hij geweldig mooie liedjes kon schrijven was echter voor mij een vaststaand gegeven, want wel ken ik zijn eerste plaat Threadbare Alibis die op het Duitse Line verscheen. Dit zeer aansprekende debuut ging vooraf aan zijn succesvolle country hits schrijvende periode. Die albums bevatten ongetwijfeld prima liedjes echter zijn qua uitvoering gegoten in een weldadige country-saus. Wanneer je een vent bent dan stap je wellicht over dergelijk vooroordelen heen, en dan beoordeel je de artiest puur op zijn liedjesschrijvend talent. Die ambitie schoot er bij in, waardoor ik bij Hal Ketchum altijd een onrechtvaardig gevoel overgehouden heb. Met Iím the Troubadour ging ik voor de herkansing. Niet alleen ik, begrijp ik nu, want Hal Ketchum zelf grijp deze mogelijkheid aan zichzelf hernieuwd te bewijzen.

Verschillende jaren geleden werd bij Hal Ketchum Multiple Sclerosis vastgesteld. Hij stopte met optreden, schreef geen liedjes meer. Hij had verwacht dat de muziek business voor hem een afgelopen zaak zou zijn. Toch heeft hij na een deprimerende periode hernieuwd de drang gevoeld zich te moeten bewijzen. Echter voordat hij nieuw initiatieven ging uitwerken nam hij zich voor zich puur te beperken tot de plezierige elementen van zijn vak. Geen tijdsdruk of andersoortige plichtmatigheden. Begin dit jaar hoorde Jimmy LaFave een aantal van de demoís die Hal hem had toegezonden en werd al snel duidelijk dat er mogelijk een album in zou zitten. Het balletje werd aan het rollen gebracht. Uiteindelijk bestaat deze nieuwe plaat uit 15 songs. Brandnieuwe, maar ook een aantal van Ketchumís beste zoals het uitzonderlijk romantische Stay Forever. Een keur aan artiesten heeft meegewerkt aan dit album. Iím the Troubadour is gemaakt door mensen die zich op hun gemak voelden. Een plaat met e! en eerlijke warme toonzetting. Mocht je net als ik Hal Ketchum over de afgelopen jaren ďstrategischĒ terzijde hebben geschoven dan raad ik je aan die fout dit najaar nog te corrigeren. Iím the Troubadour is de plaat van een opmerkelijke doorzetter.
Ainít no use to sit an whine, Ďcause the fish ainít on your line, bait your hook and keep a-tryiní Het kinderrijmpje welke Halís moeder aan de koelkastdeur had geplakt werd zijn levensmotto. Doorgaan!

Auteur: Rein van den Berg

Bron: Lucky Dice Nieuwsbrief

Website: http://www.luckydice.nl/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 december 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex