Gypsy Soul - True   (Waardering Muziekwereld)

Gypsy Soul - True

Dit muzikale verbond ontstond na een ontmoeting in Schotland. Roman Morykit een gitarist met Oekraïense/ Italiaanse roots vond in Edinburgh niet alleen de vrouw van zijn leven maar ook een muzikale partner. Cilette Swann is uit Canada afkomstig maar zong lange tijd in Parijse clubs. Het muzikale stel huwde in ’91 en verhuisde naar LA en resideert tegenwoordig in Washington.

Van daaruit hebben ze ondertussen zo’n dozijn langspelers uitgestuurd. Ook nu zorgt Cilette voor de songteksten  terwijl Roman de muzikale composities voor zijn rekening neemt en in de studio de gitaar- en fretloze baspartijen inspeelt. Ze vormen een perfecte, melodieuze ondersteuning voor de kristallijne zang in grotendeels akoestische nummers die heen en weer pendelen van folk naar jazz.

Het door jankende gitaren aangedreven Gotta Be Real is een rockend buitenbeentje met schetterende ontspoorde trompetjes op de achtergrond en ook You’re Everything To Me balanceert tussen snerpende slides en cello intermezzo’s maar meestal overheerst een meer ingetogen sfeer. Magic Carpet Ride heeft niets te maken met het gelijknamige rocknummer van Steppenwolf, het is een zweverig instrumentaaltje dat niet in een of andere (natuur)documentaire zou misstaan.

De coverkeuze is niet echt origineel te noemen gelukkig is de uitvoering dat wel. Leonard Cohens veelvuldig gecoverde Hallelujah krijgt hier een subtiele, jazzy versie aangemeten en ook voor Amazing Grace krijgt is er een depersonaliseerde behandeling. Voortreffelijk vakwerk zonder meer.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/gypsy-soul-true/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 juli 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex