Gus McKay - Talisman  (Waardering Muziekwereld) 8

Gus McKay - Talisman

Gelijk vrolijk word je van deze Talisman van AustraliŽr Gus McKay niet direct. Desalniettemin is zijn muziek van een zeer hoogstaande kwaliteit en het beluisteren meer dan waard. Het lijkt wel of Gus McKay zich samen met zijn muzikanten diep in de outback van het 'John Forrest National Park' in Glen Forrest WA. heeft teruggetrokken om deze unieke nummers te gaan inspelen.

Muzikaal kan je stellen dat dit een mix van blues, rock en zelfs een beetje folk is. 'Fusion' van een hoog allooi. Het rockgedeelte kom steevast nog uit zijn periode van de punk rock band 'Emu Kickers'. Gus McKay is absoluut geen veelvraat wanneer het uitbrengen van albums betreft, want zijn laatste registratie dateert al van 2010.

Het enige instrument dat je niet waarneemt op Talisman is misschien wel een 'Didgeridoo' maar voor de rest worden er zoveel mogelijk instrumenten aangereikt om Talisman muzikaal te laten kloppen en dat hoor je ook. Van openingstrack Art Of Living zou je kunnen stellen dat dit een pareltje is van een Amerikaan met Australische roots. Een nummer dat zich al vlug weet op te bouwen tot misschien wel een voorbeeld van moderne' blues-jazz', voor zover dit zou bestaan.

Op Fallen Down krijg je door inbreng van de psychedelische touch op de keyboards van Ronan Charles een flashback richting flower power uit de sixties, waarna je door de trompet van Phil Waldron je in een fusion jazz wereld verdwaalt. Het is ook Ronan Charles die mee aan de knoppen stond om Talisman tot een bijzonder geheel te vormen. Hundred Acres is ook wederom een voorbeeld hoe 'fusion' je kan weg doen dromen in een wereld vol fantasieŽn, eentje waar een instrumentale versie hoegenaamd niet zou storen. Paiwaning Suite brengt dan weer totaal iets anders door inbreng van banjo, zoiets als hillbilly on 'speed'. Met Gingin Morning belanden we ergens op een veranda in de 'middle of nowhere' bij het opkomen van de Tasmaanse zon na een of andere one night stand.

Voor mij hiervoor totaal onbekend, deze Gus McKay maar achteraf diep onder de indruk van zijn soms zwaar psychedelische oorlogsvoering met de diverse instrumentaria waarmee Talisman werden ingeblikt. Straffe kost.

Bron: www.rootsville.eu

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 30 mei 2017

Listen tracks

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex