Gurls - Run boy, run (Waardering Muziekwereld) 8

Gurls - Run boy, run

Run Boy Run is het debuutalbum van het uit Noorwegen afkomstige jazztrio Gurls. Iets wat je al onmiddellijk kan opmaken is dat dit trio enkel en alleen uit vrouwelijke muzikanten bestaat. Deze drie staan in Noorwegen bekend als zeer bedrijvige muzikanten en zien met Gurls een manier om even op adem te komen met een resultaat dat je doet glimlachen en wel degelijk enige dansbare moves in je teweeg zal brengen. Als er zoiets als een 'supergroep' zou bestaan in Noorwegen in de categorie jazz komen deze drie van Gurls wel degelijk in aanmerking hiervoor. Een album met soms wel ironische nummers dat drijft op de afzonderlijke instrumenten van de drie dames maar zeker ook een album waarop percussie een hoofdaccent meekrijgt.

Alle negen nummers op dit debuutalbum zijn van de hand van Saxofoniste Hanna Paulsberg. Zij studeerde jazz in Trondheim en bracht ondertussen ook al drie albums uit onder eigen naam. Hanna was ambassadeur in 2015 voor de 'Norwegian University of Science and Technology' en is sinds 2011 één van de meest beloftevolle jongeren in de jazzscène van Noorwegen.

Het klankbord van Gurls is Rohey Taalah. Ook zij studeerde in Trondheim en is bekend in haar land met haar quartet Rohey. In 2015 werd zij verkozen als meest talentvolle jonge muzikante, mede door de dynamiek en energie die ze in haar muziek steekt. Als derde schakel in deze Gurls hebben we dan ook bassiste Ellen Andrea Wang. Zij studeerde aan de 'Norwegian Academy of Music' en is naast lid van Gurls ook bedrijvig met haar eigen quartet dat luistert naar Pixel. Zij speelde ook verschillende jaren bas in Manu Katché's formatie.

In Run Boy Run steken Gurls naast bijzonder frisse jazz ook elementen van funk en hip hop, waardoor dit album een modernere inkijk geeft op de soms toch wat grijze zone in jazz. Een album dat ongetwijfeld een zeer bijzondere entree zal maken in de hedendaagse jazz en dus misschien dan toch een nieuwe supergroep in wording, girls power!

Bron: www.rootsville.eu

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex