Grayson Hugh - Back to the soul    (Waardering Muziekwereld)

Grayson Hugh - Back to the soul

Grayson Hugh (°1950) is een Amerikaanse singer-songwriter, pianist, Hammond B3 orgelspeler en componist. Grayson groeide op in een muzikale omgeving. Zijn vader was de Brit en radiopresentator Ivor Hugh en zijn moeder was geboren in Shanghai, als dochter van missionaris en schrijver Dr. Frank Rawlinson. Grayson speelde al heel jong piano, speelde in een Afro-Amerikaanse gospel kerk en studeerde Afrikaanse drum. Grayson studeerde ook piano bij jazzpianist Jaki Byard en avant garde pianist Ran Blake. 

In 1980 bracht Hugh een titelloos debuut album uit. In 1987 tekent Hugh een contract bij ‘RCA Records’ en haalt hij met drie singles uit zijn album “Blind To Reason” ("Talk It Over", "Bring It All Back" & "How 'Bout Us") de hit lijsten. In 1993 vertrekt Hugh (na het vertrek van Paul Atkinson) bij ‘MCA Records’. Hugh verhuist naar Noord Carolina en gaat songwriting doseren aan de Berklee College of Music in Boston. In 2008 huwt Hugh met zijn backing zangeres Polly Messer, die nog zong bij de swing band Eight To The Bar. In 2010 brengt Hugh (na meer dan vijftien jaar) “An American Record” (Swamp Yankee Records) uit. Hugh tourt veel in Amerika en Europa en brengt in 2015 "Back To The Soul" uit. Het is een album met twaalf nieuwe songs en, met naast zijn vrouw Polly Messer en zijn band (Casey Meyer: gitaar, Albert Rogers: bas en Camron S. Dudley: drums), één gast, gitarist / producer Pete Anderson (Dwight Yoakum), opvalt. Anderson is solo te horen op één nummer. Verder mogen we zeker niet saxofonist Glen Tippett vergeten te vermelden.

Hugh opent feestelijk met ”Everybody’s Hanging’ On” dat je zeker even aan Marvin Gaye’s onvergetelijke “What’s Goin’ On” doet denken. Dit is niet de enige party, want al onmiddellijk gaat het even gemoedelijk verder met ”We Were Having Fun”. Merk op dat in de harmonieën Polly Messers stem heel goed past bij die van Hugh. Plezier maken van de ene kant, maar gelijktijdig ook uitkijken naar nieuwe dingen (”Getting’ On With My Life”)zonder daarbij het verleden te vergeten (”Already In Love With You”. Met ”It’s Got Soul” en (straks ook met) de titel song krijgen we upbeat nummers, die hulde brengen aan de zwarte muziek van o.a. Sam & Dave, Otis Redding, Solomon Burke en Al Green. De muziek die je doet bewegen op het ritme van de beats. Polly Messer en Glen Tippett zingen de harmonieën in de gospel ”Rock ‘n Roll Man”. In het trage ”We’re Gone Again” voel je de onweerstaanbare seksuele aantrekkingskracht tussen de betrokkenen. Nog een knap funky soulnummer, met uitstekende sax-tussenkomsten van Tippett, is ”Put Your Feet In The Water” of ”Gimme Another Answer”, met een reeks heerlijke orgel grooves van Hugh. In de ballade ”Thank You Lord” is Hugh erg emotioneel als hij converseert met God. Hij denkt terug aan de verloren jaren, het leven in de straten en hoe hij werd verlost; om de man te worden die hij nu is. ”Motorcycle Ridin’ sluit het album bluesy en op twee wielen af. Het is de rit naar de vrijheid, want motor rijden is pure poëzie.

“Back To The Soul” van Grayson Hugh is een album dat bevrijdend overkomt. Hugh schreef sterke soulnummers over vervreemding, eenzaamheid en er sterker uitkomen. Het is muziek van en voor mensen die weten wat het is om bang te zijn en die hebben moeten opstaan, om hun weg terug te vinden. Het is muziek van en voor mensen die kunnen genieten van een goede blazerssectie, een goede diepe groove, mooie harmonieën en een orgel dat soms wel eens kraakt.

 

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://rootstime.be/index.html?http://rootstime.be/CD%20REVIEUW/2016/JAN1/CD119.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 februari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex