Gizelle Smith - Ruthless day (Waardering Muziekwereld) 8

Gizelle Smith - Ruthless day

Gizelle Smith groeide op in het Britse Manchester als dochter van een Amerikaanse vader en een op de Seychellen geboren moeder. Haar vader speelde ooit in de band achter de fameuze Motown-band The Four Tops en het wekt dan ook geen verbazing dat Gizelle Smith de Amerikaanse soulmuziek met de paplepel kreeg ingegoten. Gizelle Smith koos al op jonge leeftijd voor de muziek die ze al als kind liefhad en trok met haar heerlijk soulvolle strot direct flink wat aandacht. De eerste successen oogstte ze als frontvrouw van de vanuit Hamburg opererende band The Mighty Mocambos en met het debuut van deze band, maar met Ruthless Day staat de tegenwoordig vanuit Londen opererende Gizelle Smith voor het eerst op eigen benen. De kans dat de solocarrière van Gizelle Smith een succes wordt lijkt me behoorlijk groot, want de Britse zangeres beschikt niet alleen over een geweldige stem, maar laat op Ruthless Day bovendien een geluid horen dat nadrukkelijk put uit de rijke archieven van de Amerikaanse soulmuziek, maar dat ook aansluit bij de soulvolle R&B uit het heden en dat durft te experimenteren met invloeden uit de jazz, funk en de psychedelica. 

Toen de eerste noten van de krachtige strot van Gizelle Smith uit de speakers kwamen moest ik vooral denken aan The Soul Sessions van Joss Stone. Waar bij Joss Stone vooral de verbazing overheerste dat een 15-jarige blonde bakvis het authentieke soulgeluid van de allergrootsten zo dicht kon benaderen, hoor je dat Gizelle Smith dit geluid al enkele jaren in de vingers heeft en nu vooral verder wil. 
Als je een stem hebt als die van Gizelle Smith is het logisch om deze vol in te zetten en dat gebeurt dan ook op Ruthless Day. De Britse soulzangeres mag stevig uithalen, maar mag de schaarse lege ruimte ook vullen met de vooral in de R&B zo gangbare stembuigingen. Dat is me vaak snel te veel, maar Gizelle Smith kan gelukkig ook doseren en lijkt met haar zang meer op de grote soulzangeressen uit het verleden dan op de jonge R&B-zangeressen van het moment, die vooral een kunstje beheersen en uitbuiten. Het zorgt ervoor dat de stem van Gizelle Smith van alles met me doet en het niveau van Ruthless Day een flink stuk omhoog stuwt. 
Ruthless Day is in vocaal opzicht een imponerende plaat, maar ook in muzikaal opzicht gebeurt er van alles op het solodebuut van Gizelle Smith. De plaat is voorzien van een moddervet soulgeluid met flink wat blazers, maar bevat ook uitstapjes richting psychedelica met zweverige synths, of verkent de paden richting jazz en funk, waarbij vooral de fantastisch spelende ritmesectie wonderen verricht. 

Ruthless Day laat een bij vlagen behoorlijk vol en overweldigend geluid horen, maar Gizelle Smith komt er met speels gemak bovenuit en verrast met zang waarvan de meeste van haar jonge concurrenten alleen maar kunnen dromen. Het levert een debuut op dat flink boven het maaiveld uitsteekt en daarom alle aandacht verdient, ook van eenieder die slechts bij hoge uitzondering naar dit soort muziek luistert.

Auteur: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: read:http://dekrentenuitdepop.blogspot.nl/2018/04/gizelle-smith-ruthless-day.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 mei 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex