Fristap - Het Transland  (Waardering Muziekwereld) 8

Fristap - Het Transland

Fristap is het alter ego van de Vlaamse singer-songwriter Dieter Fierens. Ik moet eerlijk bekennen dat de naam en muziek van Dieter bij mij geen belletje deed rinkelen toen hij mij een aantal weken geleden vroeg zijn nieuwe album te recenseren.

Bij eerste beluistering was ik aangenaam verrast. Ten eerste, omdat de liedjes van Dieter Fierens folk-getint zijn, een genre dat behoort tot mijn favoriete muziek. Anderzijds vanwege de poŽtische teksten, die een persoonlijke reflectie geven van een op de klippen gelopen relatie als gevolg waarvan hij in een diep gat terechtkwam. Zijn persoonlijke verhaal staat centraal op het album Het Transland.  De albumtitel verwijst naar het zwarte gat tussen een rots en een harde plaat. In de melancholische poŽtische teksten, soms gesproken, wortelt een diepe melancholiek, maar ook regelmatig zwartgallige zelfspot. Dit alles verweven in een interessante mix zijn alle liedjes op dit album speciaal en nodigen uit tot intensief luisteren. De begeleiding is akoestisch en spaarzaam als gevolg waarvan de essentie van de teksten des te meer op de voorgrond treden. De muzikale omlijsting op Het Transland is in goede handen van Laurens Joensen (Fay Lovsky, Yentl en de Boer, Fernando Lameirinhas) en  de Zweed Henrik Holm (Vals Plat, The Stringler, The Tennessee Studs).

Ik kan iedere liefhebber van het Vlaamse chanson dit album aanbevelen. Nog een tip: kies niet voor de download, maar voor het fysieke schijfje, want dan kom je in het bezit van het zeer fraaie artistieke hoesje en alle daarin vermelde songteksten.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 oktober 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex