Folkapotamus - Middle of nowhere (Waardering Muziekwereld)

Folkapotamus - Middle of nowhere

Penni Hart en Tony Trites zijn een bekend folkduo; vooral in de buurt van Boston zijn ze actief onder de naam Folkapotamus. Met Middle Of Nowhere bracht dit tweetal na Whispered Words (2014) onlangs de tweede boreling ter wereld. Een resultaat van een samenwerking die ontstond in 2011. Beide muzikanten hebben een verleden als muzikant. Zo is Penni - de frontvrouw en songschrijfster van dit duo -  al van kindsbeen af met muziek bezig, maar de piano heeft ze ondertussen ingeruild voor de gitaar. Bovendien is ze voorzien van een wonderbaarlijke stem. Toen ze op haar twintigste van Californië verhuisde naar Boston (2008), startte luttele jaren later het project Folkapotamus samen met haar muzikale partner Tony Trites, die ook van vele muzikale markten thuis is want hij speelde op jeugdige leeftijd saxofoon en later piano. Bij Folkapotamus speelt Tony de bas en neemt hij samen met Penni in een vijftal nummers de samenzang voor zijn rekening, bijgestaan daar een aantal topmuzikanten uit New England.


Middle Of Nowhere telt negen tracks, waarvan zes van de hand van Penni Hart. Verder is er ook een traditionele folksong, een klassieker in het genre en zowaar een favoriete rockcover op verzoek van Tony Trites.
Dit is een luisteralbum met mooie melodieën, gekoppeld aan poëtische woorden en vaak zweverige muziek zoals in het openingsnummer Road To Nowheresville, begeleid door een mandoline en dobro (een gitaar met een apart geluid uit de bluegrass-muziek). Een weemoedig nummer over een man die wegens een carričrewending het huis verlaat. Zijn geliefde moet troost zoeken bij haar hond en bij een bekende radio-DJ. Met Times Like These komt er zowaar een cover van Foo Fighters. Nee, geen rockversie, maar een ballade in een gedurfde versie. Dear Rose klinkt iets opgewekter en is een ode aan de moeder van Tony Trites. Calmer Waters is wat ritmischer maar is dan ook geďnspireerd op een reggeagevoel. Jesse is dan weer een bekend nummer van Janis Ian, een verhaal van een verloren liefde.
River Slope Mine wordt het pakkende verhaal van een mijnongeval van 1959 in het noorden van Pennsylvania, dat aan vele mijnwerkers het leven kostte. Een iets vrolijkere sound krijgen we bij Red Line Train, over het leven van buskers in de metrolijnen van Boston met een prominente rol voor violist Jordann Tirrel-Wysocki.
‘Wayfaring Stanger’ is een overbekende cover uit 1929 van Vaughan’s Texas Quartet. Denken we maar aan de versies van Joan Baez, Ry Cooder en zowaar Jack White. De afsluiter ‘Cherisch This Day’ is een liefdeslied opgedragen aan de mooie zomers in New England.
Een mooie afsluiter van dit album, dat zeker gesmaakt zal worden door de liefhebbers van het genre.

Auteur: Sis van Hoof

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: www.keysandchords.com/album-review-blog/folkapotamus-middle-of-nowhere

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 december 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex