Fia - Made of stars  (Waardering Muziekwereld)

Fia - Made of stars

Eén van de leukste folkpop-albums sinds tijden is voor mij onbetwist het debuut van de Zweedse singer-songwriter Fia (Forsström). Reeds op jonge leeftijd openbaarde zich haar muzikaal talent en vanaf haar tiende droomde zij van een eigen album en na twaalf jaar is die droom met Made Of Stars uitgekomen, mede dankzij de financiële steun via crowdfunding.

Dit 22-jarige talent toert momenteel door Europa en zij gaf vorige maand diverse intieme akoestische concerten in ons land. Met haar unieke stem weet zij vanaf de eerste noten van Made Of Stars de luisteraar te verrassen en te ontroeren. Fia verstaat de kunst om prachtige liedjes te componeren en deze te versieren met fraaie, diepzinnige teksten, die pakkend zijn en stof bieden tot nadenken. De gave om op zo’n jonge leeftijd dergelijke pakkende, wereldwijze liedjes te componeren, is niet alledaags in onze muziekwereld. Hip is de akoestische aanpak van haar liedjes allerminst, maar ze zijn absoluut tijdloos, uniek en van grote schoonheid. Ook live slaagt Fia erin haar liedjes perfect over te brengen, dusdanig dat ik eigenlijk geen verschil hoor in vergelijking met de studio-opnamen (zie video link). Deze video van ruim een half uur heb ik de afgelopen tijd diverse keren bekeken en iedere keer was het voor mij een boeiende luisterervaring.

Op Made Of Stars staan tien liedjes en ze zijn allemaal even prachtig. De openingstrack Shedding Skins zet gelijk de toon voor de hoge kwaliteit van het totale album: Fia zingt: The moment we stop running from the demons in our heads, and instead we choose to love them, when saying yes to life, both shadow and light, our suffering is done and we come alive. Prachtige tekst, mooie passionele vocalen! En zo glorieert Fia ook in de volgende negen liedjes, boeiende teksten, intieme akoestische settings, kortom smullen geblazen als luisteraar. Laat ik toch een paar persoonlijke favorieten ‘in het zonnetje zetten’: Shine, het eerste liedje op het album met iets meer tempo, om heerlijk wegdromend je in de gevoelens van Fia te verplaatsen die zij ervoer tijdens het schrijven van deze song, The Art Of Letting Go, over een beëindigde liefde, het licht swingende Leaving All Behind, alsmede de stemmige ballad als afsluiter Yes And More Please, een songtitel die uitstekend mijn gevoel als luisteraar weergeeft zodra het album is afgelopen, want de muziek van Fia is hier de laatste weken met stip het meest beluisterd.

Met Made Of Stars plaatst Fia zich vanuit het niets ineens in de eredivisie folkpop. Momenteel werkt Fia aan haar tweede album waarvan de release eind dit jaar is gepland. Ik kijk nu reeds reikhalzend uit naar Fia’s nieuwe album, maar kan mij haast niet voorstellen dat zij haar debuut nog weet te overtreffen. Met een evenaring zou zij mij echter ook al heel gelukkig maken.

Made Of Stars is onder andere te koop via CdBaby, Amazon en iTunes. En via de website van Fia kan je voor 9 dollar het songbook met alle tien songs in pdf-formaat aanschaffen.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 mei 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex