FERD - Music without borders (Waardering Muziekwereld) 9

FERD - Music without borders

De traditionele folkmuziek die stamt uit de vallei Setesdal in het zuiden van Noorwegen vormt de basis van de muziek voor het groots opgezette project onder de noemer Ferd door de Noorse producer Bjorn Ole Rasch. Hij nodigde 52 muzikanten uit 18 verschillende landen uit om 12 nummers op te nemen die zorgvuldig geselecteerd werden en het resultaat waren van een meer dan drie jaar durend research. Die tracks zijn nu terechtgekomen op de cd Music Without Borders. De lokale Noorse musici die aan dit grote project deelnamen zijn Kirsten BrŚten Berg, Sigurd Brokke, Gunnar Stubseid and Hallvard T. BjÝrgum, terwijl Annbjorg Lien, Niclas Pedersen, Ingolv Haaland, Rolf Kristensen en Sara Marielle Gaup Beaska die de selectie van de twaalf nummers uit het rijke Noorse volksmuziekverleden voor hun rekening hebben genomen.

Zoals vermeld duiken er ook muzikanten op uit diverse andere landen zoals onder andere Zweden, Ierland, China, MongoliŽ, IndiŽ, Thailand, Nepal, Iran en SyriŽ. Het opvallendste aspect aan dit album is toch wel dat al die muzikanten met sterk uiteenlopende achtergrond hun gepersonaliseerde interpretaties van de traditionele Noorse volksmuziek hebben kunnen brengen. Daarbij werden ook regelmatig typische instrumenten gebruikt die in die verschillende landen worden ingezet bij het maken van lokale muziek.

Het uiteindelijke resultaat van al de inspanningen rond dit initieel wetenschappelijke muziekproject Ferd is een uniek stukje muziek met vaak heel originele interpretaties van en variaties op stokoude traditionele Noorse volksliederen. Spijtig genoeg kunnen we helemaal niets begrijpen van de in deze liedjes gehanteerde Noorse taal, maar voor wereld- en folkmuziek mag dat eigenlijk geen echt probleem vormen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/DEC1/CD75.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 februari 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex