Fay Hield - Old Adam   (Waardering Muziekwereld) 9

Fay Hield - Old Adam

De naam Fay Hield zei me in eerste instantie niet veel, maar bij de naam The Full English Band ging bij mij een lichtje branden. Fay Hield maakte deel uit van deze Engelse 'superband' die in 2014 een geweldig album uitbracht. Het gelijknamige album haalt bij mij nog regelmatig de cd-speler. Wanneer je dan ook nog hoort dat zij de partner is van Bellowheads Jon Boden, dan weet je haar wel te plaatsen in de huidige Engelse folkscene. Green gravel,  het eerste nummer van het album zet wat dat betreft helemaal de toon. Dit nummer zou zo in het repertoire  van Bellowhead kunnen verschijnen. Het is dus Engelse folk wat je hoort op Old Adam. De Engels klinkende klanken van de concertina, bespeeld door Rob Harbron, zijn daar onmiskenbaar debet aan.

De stem van Hield doet in sommige gevallen denken aan Maddy Prior, vandaar dat de vergelijking met Steeleye Span in de korte periode met John Kirkpatrick (1977-1978) voor de hand ligt.  Maar in nummers als The hag in the beck doet haar timbre eveneens denken aan dat van de enigszins vergeten Schotse zangeres Cilla Fisher. Fay Hield's muziek grijpt soms terug naar de authentieke Britse folk, zoals in Queen Eleanor's confession en The hornet and the beetle , met in het laatste nummer een mooie gitaarpartij van meester gitarist Martin Simpson. Maar voor de mensen die van een meer hedendaagse drive houden is Jack Orion, met de viool van Roger Wilson en de cello van Sam Sweeney in de hoofdrol, wel een goed alternatief.

Old Adam laat Fay Hield van een lichtvoetige kant kennen. Ogenschijnlijk graven haar interpretaties van de traditionals niet diep, maar schijn bedriegt. Verdere beluistering leert dat een nummer als Raggle taggle gypsy,  al ontelbare keren opgenomen, in haar uitvoering toch de nodige diepgang kent, waardoor het nummer weer als nieuw klinkt. The briar and the rose, in folkkringen een van de meest bejubelde nummers van Tom Waits, krijgt een gedragen uitvoering. Fay Hield wordt in dit nummer volgens mij bijgestaan door haar partner Jon Boden.
Dit album ontving ik via de digitale weg en als digibeet moest ik de nodige scepsis wegwerken. Gelukkig maar, want Fay Hield heeft met Old Adam mij in mijn hart geraakt.

Auteur: Assie Aukes

Bron: www.folkforum.nl

Deeplink: http://www.folkforum.nl/cds/82-cd-recensies/14073-fay-hield-the-hurricane-party-old-adam

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 april 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex