Esther von Haze - Esther von Haze  (Waardering Muziekwereld)

Esther von Haze - Esther von Haze

Esther von Haze is een Belgische zangeres, die al geruime tijd in Amsterdam woont en aldaar een opleiding volgde voor vocal jazz. Mijn eerste kennismaking met Estherís muziek was afgelopen voorjaar, toen ik haar album What Saturday Brought voor dit muziekblog recenseerde, een album dat zij samen maakte met gitarist Mateusz Pulawski als artiesten duo Esther en Mateusz. Dat was een heel verrassend jazzalbum, zodat ik mij, sinds Esther verzocht ook haar komende nieuwe album te recenseren, volledig had ingesteld op een vocal jazzalbum. Met die gedachte is nu sinds de release op 29 juni gebleken dat ik mijzelf op het verkeerde been heb gezet, want Esther heeft ervoor gekozen een popalbum uit te brengen. En dat was voor mij wel even flink omschakelen tijdens de eerste luistersessie. Een release die overigens, naar mij nu is gebleken, een flinke aanloop nodig had en waar een verhaal aan vastzit.

Estherís titelloze debuutalbum, waar ze met het Amsterdamse producers duo Nelson & Djosa (Giovanca, Arp Frique, Ntjam Rosie, Karsu) anderhalf jaar aan werkte, stond in 2016 op het punt van verschijnen. Maar het gebeurt wel vaker in het leven dat een planning anders loopt dan gedacht. De eerste single Garden Of Eden was reeds uitgebracht en leverde via Spotify zonder promotie in korte tijd een enorme airplay op van 260.000 stuks. Esther bleek met betrekking tot de release van haar album echter voor haarzelf meer tijd nodig te hebben, gevoelsmatig was zij er twee jaar geleden nog niet helemaal klaar voor.

Estherís besluit de release tot nader order uit te stellen en het daardoor op de proef gestelde geduld van haar fans en volgers blijkt het wachten meer dan de moeite waard geweest te zijn. Gebleven en ook op haar nieuwe plaat onverminderd leidend is natuurlijk de prachtige stem van Esther, waarmee ik een paar maanden geleden voor het eerst kennismaakte. Bovendien als toegevoegde waarde is haar debuut een popalbum geworden dat vanwege de songteksten, arrangementen en diversiteit wel eens zou kunnen uitgroeien tot ťťn van de beste albums dit jaar in het genre.

Alle 9 nummers vormen ondanks de variatie toch een homogeen geheel. Als ik er toch een paar mag uitlichten, dan valt meteen al opener Stars op, een song waarin Estherís stem de toon zet voor het volledige album door haar kracht, dynamiek en zelfverzekerdheid. Aan dit nummer zit, zoals eigenlijk geldt voor alle door Esther geschreven nummers, een verhaal vast. Ze schreef dit nummer na een bezoek aan Napoleonís praalgraf, was onder de indruk en vol verbazing en zegt hierover: ĎEen ster is soms al dood, terwijl je nog wel zijn licht ziet. Het gaat erom hoe je een ster kunt zijn in iemands gedachtení. Karma Is Real, de tweede track, blijkt als rustgevende factor leidend te zijn voor de rest van het album. Het voert te ver om op alle nummers diep in te gaan, maar mijn favoriete nummers zijn verder de reeds genoemde single Garden Of Eden, het gevoel van kippenvel uitstralende Jasminís Mirror (voor mij het absolute hoogtepunt van het album) en de sublieme afsluiter These Walls.

Estherís album was voor mij even wennen, maar het bleek een groeibriljant te zijn, die na iedere luisterbeurt hoe langer hoe meer haar geheimen prijsgaf en hoe langer hoe meer ging stralen. Een absolute aanrader, dit album van Esther von Haze, en naar mijn bescheiden mening voor liefhebbers van Kate Bush, St. Vincent en Regina Spektor zelfs onmisbaar in hun muziekcollectie.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 juli 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex