Eric Schwartz - The Aristocrat   (Waardering Muziekwereld) 8

Eric Schwartz - The Aristrocrat

Op het hoesje ziet Eric Schwartz eruit als Lodewijk XIV die op een schone ligt uit te rusten. Het zij hem gegund! Schwartz is een muzikaal satiricus en songwriter die reeds meer dan vijftien jaar het podium beklimt. Hij componeerde voor diverse komische shows en zijn nummers gaan zowel over de politieke aspecten als persoonlijke ervaringen in deze wereld. Schwartz is een grappige tekstschrijver, en ook nu komt hij met 12 meer dan grappige songs op de proppen.

Het schijfje opent met de country ballade ‘There’s a Picture’. Knappe pedal steel gitaar en dobro beheersen meteen de tune. Nummer twee op de cd is ‘Black Man in the White House’. Een Chicago bluesstomper die meteen ook de recessie aankaart in de States. In de ballade ‘Welcome to the Working, Wanking Week’ staat Wally Minko’s ingetogen pianoschikkingen in de spotlights. De track ‘Telltale Kitchen’ drijft dan weer op een funky beat. Tekstueel kaart Eric enkele opmerkelijke culinaire rampen aan die zich in vele keukens voordoen na het bekijken van culinaire tv-shows. Het folky ‘Codependent Sonata’ staat in schril contrast met de elektronische toets van ‘I Don’t Know Why’. Op de arrangementen van de laatste track borduurt ook ‘Senator Whoever’ voort. Na het lozen van deze politieke dekvloer is het danstime met het 15 seconden durende ‘STFU Ann Coulter’ en de latin ritmes van ‘That Being Said’. Reb Beach gitaarsolo’s zijn een belangrijk schakel voor het heavy ‘Male Pattern Baldness’. Tijd voor een knappe gospelnoot dacht Schwart met ‘Jesus, Leave the Bible Belt Alone’. Het afsluitende ‘W.G.F.T.S.’ is overheerlijke soul. Stevie Gurr’s gitaarsolo’s zijn perfect in balans met de backing vocals. Who’s gonna fuck the singer… klinkt het vrolijk.

De muziekwereld heeft wel degelijk een boodschap aan Eric’s humoristische teksten, als deze maar de juiste boodschap bij de luisteraar overbrengen. En dat doen ze…

Auteur: Philip Verhaege

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/eric-schwartz-aristocrat

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 juni 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex