Enya - Dark sky island   (Waardering Muziekwereld) 9

Enya - Dark sky island

Het achtste studioalbum van de Ierse zangeres en componiste Enya is er, en dat na een radiostilte van maar liefst 7 jaar. Enya stoort zich niet aan muzikale mode, doet haar eigen ding, toert nooit, en brengt Keltisch, pseudo-klassieke muziek. Haar vorig album was ‘And Winter Came’ en dateert al uit 2008. Daarover zei ze: "We take so long to put an album together, that it's important to us to give ourselves the time in the studio, but this has meant that we had never really/officially taken a break from the studio, a proper break, so when we finished ‘And Winter Came’, we felt that it was time to leave the studio for a while".

Dit nieuwe project werd vernoemd naar het eiland Sark, het kleinste van de Britse Kanaaleilanden en het eerste ter wereld om de “Dark Sky’ vermelding te krijgen omwille van het gebrek aan lichtvervuiling. Opener ‘The Humming...’ mijmert over de cycli van het universum, en verwijst naar 47 octaven onder het laagste pianogeluid, het geluid van dat jonge universum, dat door de Planck telescoop opgenomen, en bewerkt werd om hoorbaar te zijn voor mensen. Daarna is ‘So I Could Find My Way’ een trage, sentimentele song, en opgedragen aan producer Nicky Ryan’s moeder. En ‘Even in the Shadows’ is de tweede single uit het album, met een gastoptreden van de Ierse rock- & jazzmuzikant Eddie Lee. Daarnaast is ‘Echoes in Rain’ de eerste single, optimistisch, en met herinneringen aan ‘Orinoco Flow’. De Loxiaanse taal, die gecreëerd werd door Roma Ryan, wordt hier gebruikt op ‘The Forge of the Angels’ en op ‘The Loxian Gates’. Ze verwijzen naar een intergalactisch thema en futuristische verhalen. Daaronder kan je in feite ook ‘Astra et Luna’ rangschikken. Op ‘Sancta Maria’ worden synthesizers met klassieke instrumenten vermengd.


Moet je Enya nu rangschikken bij New Age of is het ambiente pop in verschillende lagen gestructureerd? “What’s in a name?” Feit is dat dit een zeer aangenaam album is om te beluisteren en een mooie trip naar een andere wereld vertegenwoordigt.

Auteur: Patrick van de Wiele

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/enya-dark-sky-island

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 december 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex