Elly Kellner - Zinken & zweven   (Waardering Muziekwereld) 8

Elly Kellner - Zinken & zweven

De Nederlandse Elly Kellner is met “Zinken & Zweven” inmiddels al aan haar vierde plaat toe. Eerder verschenen van haar ook reeds de EP’s “Elly Kellner” en “Ellybellyrep” en de volwaardige langspeler “Successfool”. Maar de kans is al bij al vrij groot, dat u haar eerder kent van enkele andere wapenfeiten. De afgelopen jaren toerde Kellner immers zowel met Matthews’ Southern Comfort als met Shannon Lyon. En ook op de albums “Broken Things” en “The Lights Behind” van die laatste was ze te horen, evenals op “Kind Of Life” van Matthews’ Southern Comfort.

Voor haar volledig in het Nederlands gebrachte nieuwe plaat ging Kellner een samenwerkingsverband met de hier de voorbije dagen wel eens meer opgedoken BJ Baartmans aan. Samen tekenden ze voor de productie van “Zinken & Zweven”. Baartmans leverde verder bijdragen op diverse gitaren, mandoline, bas, drums en wat percussie-instrumenten. Kellner zelf deed het op de akoestische, de fitnessbal, de belly rub, de casio en een zeldzame keer ook de elektrische gitaar.

Het resultaat van die gezamenlijke inspanningen is een heerlijk pure, hoegenaamd nergens gekunsteld aandoende collectie liedjes van een artieste die duidelijk weet wat ze wil. Een artieste, die het absoluut ook niet schuwt om haar eigen leven als uitgangspunt voor haar kunst te gebruiken. Voor liedjes rijk aan diepgang, geworteld in echte emoties. Een steeds zeldzamer wordend fenomeen, helaas…

Noem het kleinkunst, noem het folk, noem het roots, noem het wat ons betreft wat je wil, feit is, dat Kellner met haar liedjes weet te raken. Diep weet te raken zelfs. En dat hoeft geeneens te verwonderen ook, als je weet wat haar voornaamste betrachting ermee was. “Voor mijn nieuwe cd wilde ik graag zonder zelfcensuur schrijven en zingen over dingen die veel gevoeld worden maar zelden beschreven worden in een lied,” aldus de Nederlandse zelf daarover. En zoiets schept natuurlijk een band. Zelfs met een doorgaans vrij nuchtere Vlaming…

Eén enkele luistertip zal gegarandeerd volstaan! Probeer het maar eens droog te houden bij de ongelooflijk persoonlijke uitdrukking van hartzeer die het frêle “Buikpijn” is. Mooier worden ze ons inziens amper nog gemaakt!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 juni 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex