Elijah Ford & the Bloom - As you were  (Waardering Muziekwereld) 8

Elijah Ford & the Bloom - As you were

Ken je de Black Crowes (een op blues georiënteerde rockbandband met de broers Chris en Rich Robinson als drijvende kracht, uit Atlanta, GA), dan ken je waarschijnlijk ook de bluesrock-gitarist Mark Ford, die midden 1991 bij de Black Crowes (als vervanger van Jeff Cease) speelde. Elijah Ford is de zoon van Marc en Kirsten Ford. Elijah woont in Austin, TX. Hij tourde als zeventienjarige met Fuzz Machine, de band van zijn vader en tot in 2012 met George Ryan Bingham, een singer-songwriter die in LA woont. Elijah Ford debuteerde als solo artiest in 2011 met “Upon Waking”.

“As You Were” is zijn tweede volwaardig studio album. Het album werd opgenomen in de legendarische Arlyn Studio’s in Austin, TX. De producer was Stew Jackson (Massive Attack, Phantom Limb) en de andere muzikanten, die aan het album meewerkten zijn: bassist Jesse Ebaugh (Heartless Bastards) & gitarist Ricky Ray Jackson (Phosphorescent, The Happen-Ins). Elijah schreef de nummers samen met zijn oom Chris Konte & Z Lynch. Verder zong zijn moeder Kirsten Ford de backing vocals en zat zijn oom Chris Konte ook achter de keys.

Al vanaf de opener ”Try As You Might” voel je waar het hier op dit album om gaat. Gedegen rock songs met poppy randjes wisselen elkaar af en vullen dit album met genietbare songs, die soms heel Southern aanvoelen. Ik noem hier als voorbeeld ”The Way We Were”, ”Blessed” en ”Hollow Years”. ”If Not Today” is een nummer dat Elijah schreef samen met Chris Konte en dat verwijst naar zijn familie: “Long before my tongue was trained and able / All I knew to be true was in your fables / Used my daddy's toolbox as a table / And I drew plans with my two hands / Only I could understand…” ”Faltering” is de afsluiter en het nummer, waar je het best en erg nadrukkelijk Kirsten Ford in de finale hoort zingen.

Met zijn album “As You Were” stapt Elijah Ford duidelijk in de voetstappen van zijn vader Mark Ford, zonder zijn eigenheid te verliezen. Elijah Ford plant een Europese tour begin 2017, waarbij hij o.a. Nederland zal aan doen. Raadpleeg tijdig de websites!

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2016/JUNI1/CD110.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld:23 oktober 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex