Elias Krell - As Eli  (Waardering Muziekwereld) 8

Elias Krell - As Eli

Elias Krell is een homoseksueel en transgender die in Duitsland werd geboren en daarna in zijn leven vele omzwervingen heeft gemaakt door landen als Engeland, Griekenland, Mexico, Honduras en Amerika. Zij (of is/was het hij) is een singer-songwriter van liedjes, die zowel in het Engels als in het Spaans worden gebracht. Onder de naam Elias Dylan Krell werd in 2010 een eerste plaat uitgebracht met als titel Takin My Take. De opvolger Tangled Mess Of Hands verscheen in 2011 en werd in 2013 gevolgd door het alt.folkalbum Elías Krell & The No Good.

De nieuwe plaat As Eli herbergt 14 tracks, die meestal als dromerige en etherische popmuziek kunnen worden omschreven. Veertien van deze liedjes zijn eigen composities van Elías Krell, die zichzelf begeleidt op ukelele, elektrische gitaar en glockenspiel. De andere instrumentalisten zijn Karl Allweiler op bas, akoestische en elektrische gitaar, Ru Lemer op toetsen van piano en orgel, Manuel Quintana op drums, Tony Aiello op saxofoon en klarinet en Ling Kwan op cello. De twee gecoverde liedjes zijn toch wel een beetje verrassend te noemen: Under My Umbrella is een heel oude song van Billy Vera en Chip Taylor en Canción De Las Simples Cosas is een lied van de in Costa Rica geboren Mexicaanse zangeres Chavela Vargas, die dankzij haar vertolking van ‘rancheras’ onder andere de muze was van de bekende filmregisseur Pedro Almodóvar.

Dit album werd in New York opgenomen met Paul Antonell als producer. Elïas Krell haalt de inspiratie uit diverse muziekstijlen als jazz, folk, latin, blues, rock, pop en experimentele muziek en verwerkt dit allemaal in een mix die uiteindelijk haar eigen unieke muziekgenre oplevert. De liedjes op As Eli klinken verrassend goed en modern en zullen uw aandacht blijven opeisen van begin tot einde. Enkele favoriete tracks voor ons zijn opener More Than You Gained, ragtime-song Too Old For You, het zeer aanstekelijk meezingbare Under My Umbrella, het heel mooi gezongen Say Hello, het catchy liedje High School Boy, het triest klinkende Canción De Las Simples Cosas, het salsadansje in Cosmic Strings en het liedje All Of Us (Is Gone Now) dat op de bijgaande video te beluisteren is in een akoestische live versie.

Het werk van Elías Krell op As Eli is niet zomaar in één of andere categorie onder te brengen en dat is op zich al heel merkwaardig en interessant. Laten we het daarom maar houden bij uitstekend, verfrissend en aantrekkelijk of nog beter: aanbevelenswaardig voor een dik half uur muzikaal genot.

 (valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/MEI1/CD102.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 juni 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex