Eagles - Hotel California    (Waardering Muziekwereld) 10

Eagles - Hotel California

Hotel California werd uitgebracht in 1976 en geeft een beeld van de emotionele burn-out aan de westkust nadat love and peace waren verhard tot een cynisch hedonisme. Van de soundtrack van decadente tijden werden meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht. Het is een rijp werk van een band die in vijf jaar hits maken en toeren de prijs van excessen had geleerd. Zoals oprichter Glenn Frey zei: ‘Het album onderzoekt de onderbuik van het succes, de donkere kant van het paradijs’.

Het titelnummer is tevens een delirische reis, deels een moordballade. Het levendige ritme en de scherpe gitaren roepen een sfeer op van dreiging achter een vriendelijke façade. Het zinderende duel tussen Joe Walsh en Don Felder is één van de meest memorabele in de rock. Een sterk punt van de plaat is de schakeling tussen de uitspattingen en een close-up van de veroorzaakte schade. ‘Life In The Fast Lane’ is een vuile boogie over de neergang van ongevoelige vips. In het volgende nummer, ‘Wasted Time’, treffen we hun rokende wrak aan. Het is een rijk georkestreerde ballade over vergooide levens.

 De band heeft hoorbaar de wortels in de country, zeker in ‘New Kid In Town’, waar Walsh’ elektrische piano de slaperige droefheid van een Mexicaanse cantina oproept, terwijl de samenzang een gemanicuurd grasveld in L.A. lijkt. Hotel California vertegenwoordigt alles wat de punk omver wilde schoppen: de sterke productie, harmonisch volmaakte gitaarsolo’s en ‘thema’s’. Maar zoals bij veel stijlen in hun laatste opleving is de verfijning van deze countryrock van de West Coast nooit geëvenaard.

Auteur: Jamie Dickson

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Jamie Dickson schrijft sinds 1999 over de muziek voor de Londense Daily Telegraph. Daarvoor studeerde hij rock en pop aan de universiteit van Leeds, en hij treedt al sinds zijn vroegste tienerjaren op als muzikant.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 maart 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex