Dusty Springfield - A girl called Dusty   (Waardering Muziekwereld)

Dusty Springfield - A girl called Dusty

Achteraf gezien was Dusty Springfield altijd al een muzikaal gespleten persoonlijkheid. Haar vele hitsingles bestonden vooral uit zoete pop; haar eerste hit, ‘I Only Want To Be With You’, was het eerste liedje dat in het Britse muziekprogramma Top Of The Pops vertoond werd. Dusty zelf was meer geïnteresseerd in de soulvolle sounds van Motown, Atlantic en Scepter.

Het laatstgenoemde label bracht 40 hits van Dionne Warwick en 25 hits van The Shirelles uit. Dit heerlijke album, Dusty’s eerste en beste, bevat een Motown-cover (van de eerste Amerikaanse top-30 hit van The Supremes), een cover van The Shirelles en twee van Warwick, plus twijfelachtiger materiaal, zoals ‘Do-Re-Mi’ van Lee Dorsey en Lesley Gores fantastische lijflied ‘You Don’t Own Me’.

Dat Dusty als blanke zangeres de warmte en kracht van de originelen wist te behouden in deze nummers zorgde dat ze tot de beste soulzangeressen van Groot Brittannië behoorde. Haar respect voor zwarte r&b en soul ging verder dan muziek; later dat jaar moest ze uit Zuid-Afrika vertrekken nadat ze voor een gemengd publiek had opgetreden.

Weinig zangeressen vertolkten liefdesleed zo overtuigend als Springfield. Op dit debuutalbum ontpopt ze zich reeds als smartlappenzangeres bij uitstek, zoals in ‘Anyone Who Had A Heart’ en het treurige ‘My Colouring Book’. Dit terrein zou ze later verder verkennen, zoals in ‘If You Go Away’ van Jacques Brel. En dat voor een meisje dat ooit in het klooster zat.

Auteur: John Tobler

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

John Tobler schrijft sinds 1969 nover popmuziek voor publicaties als Zig Zag, Let It Rock, Melody Maker, NME, Sounds, Record Mirror, Billboard en Country Music People. Hij heeft ook interviews en onderzoek gedaan voor BBC Radio One. Hij heeft letterlijk honderden liner notes geschreven, ruim twintig boeken over popmuziek, zoals Abba Gold, 25 Years of Rock, The Record Producers en The Guitar Greats, en biografieën over Elton John, Elvis Presley, de Beach Boys, de Doors, Cliff Richard en de Carpenters.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 mei 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex