Down In Norway - Niet ademen   (Waardering Muziekwereld) 7

Down In Norway - Niet ademen

Down In Norway is het alter ego van de Nijmeegse singer-songwriter/pianist Juliet van de Voort. Met het album Niet Ademen maakte zij eind vorig jaar haar debuut.

Niet Ademen kenmerkt zich door twaalf korte liedjes, zeg maar gerust Ďminiatuurtjesí, met dromerige, slepende (veelal zware) melodielijnen en bijzondere poŽtische teksten, uiterst kaal met uitsluitend begeleiding van haar pianospel zonder verdere instrumenten.

Juliet had in 2013 als dichteres al de nodige interlokale bekendheid gekregen door haar winst in de finale van het Poetracks Talent. Als luisteraar naar haar liedjes hoeft u echter niet bang te zijn te verdwalen in abstracte poŽtische teksten, want die zijn stuk voor stuk heel herkenbaar. Hiermee heb ik gelijk de sterke troef van Down In Norway te pakken; Juliet weet je met haar liedjes te pakken door met haar rechtlijnige verfijnde poŽzie herkenbare zaken en gebeurtenissen uit het dagelijks leven op het netvlies van de luistaar te toveren. Op muzikaal gebied schiet zij echter vooralsnog te kort. Niet zozeer met haar pianospel, echter wel op zangtechnisch gebied. Hier is voor Juliet de komende tijd nog wel de nodige winst te halen en daarnaast vind ik de productie van het album ook wel erg vlak en kaal. Dit leidt ertoe dat er van de luisteraar nogal veel gevraagd wordt om de aandacht voor de mooie teksten niet te verliezen. En dat is zonde.

Samenvattend kan ik stellen dat het debuut van Down In Norway op zich veelbelovend en best wel verrassend is. Met haar combinatie van uitsluitend zang en piano legt Down In Norway de lat wel erg hoog voor een debuut. Het verdient aanbeveling dat Juliet zich nu verder muzikaal gaat ontwikkelen, maar ongevraagd denk ik dat dit waarschijnlijk ook haar eigen voornemen is, tenminste voor zover zij een verdere zangcarriŤre ambieert boven of in combinatie met haar poŽzie. Over het algemeen is voor een artiest een tweede album cruciaal als uitdaging om de verrassing en kwaliteit van het debuut minimaal te evenaren. Dat geldt mijns inziens niet voor Down In Norway; een wat minder kale productie, iets extra toevoeging van instrumentarium, in combinatie met liedjes van een wat langere speelduur bieden een uitgelezen kans de luisteraar extra te ontroeren met als solide basis haar uitmuntende kwaliteiten op het poŽtisch vlak. Met die uitdaging kan Juliet van de Voort wellicht uitgroeien tot een nieuw pareltje aan het al zo rijkelijk gevuld vaderlands arsenaal van singer-songwriters. Of zit ik er in mijn filosofische overpeinzingen over Juliets artistieke toekomst volledig naast en blijkt Niet Ademen een ťťnmalig muzikaal uitstapje te zijn geweest van een getalenteerd dichteres? De toekomst zal het uitwijzen.

Auteur: Fred Pach (Muziekwereld)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 januari 2016

Listen tracks

Website

 

Terug naar Hoofdindex