Donna Ulisse - The songwriter in me  (Waardering Muziekwereld)

Donna Ulisse - The songwriter in me

Sinds haar geslaagde overstap naar het bluegrassgenre nu zo’n jaar of acht geleden is ook de ster van Donna Ulisse als songsmid almaar helderder gaan stralen. Onder meer Claire Lynch, Diana Jones, Doyle Lawson & Quicksilver en de Del McCoury Band bedienden zich de voorbije jaren maar wat graag van haar liedjes. Dat gegeven en het feit, dat ze ook als instructrice van songwriting workshops een erg graag geziene gaste werd, zette Ulisse er vorig jaar toe aan om met een eerste eigen boek uit te pakken

Dat laatste is opgevat als een soort van eerbetoon aan de kracht van verbeelding, werd gekruid met nogal wat persoonlijke anekdotes en is ook bepaald genereus bij het verstrekken van inzichten voor het schrijven van liedjes. En als een soort van toetje bevatte het ook de teksten van vierentwintig liedjes van Ulisse, bedoeld naar eigen zeggen vooral om de lezer ervan in te wijden in rijm, metrum en songstructuur. En aan die collectie songs werd nu ook een nieuwe cd besteed. Opgenomen als het ware als demo’s, eerder schaars geďnstrumenteerd dus. Met als doel “to truly showcase the song”. En het moet gezegd, dat leidt hier tot bij momenten echt wel verbluffend mooie resultaten. Veel meer dan de akoestische gitaren van Glen Duncan, Kenny Smith of Tony King is er doorgaans niet nodig om nachtegaaltje Ulisse volop te laten schitteren. Een sporadisch opduikende banjo of fiddle en de vrijwel alomtegenwoordige harmonies van Rick Stanley even buiten beschouwing gelaten dan. 

Heel wat van de liedjes op “The Songwriter In Me” belandden eerder al wel op andere releases van Ulisse. Deren doet dat echter niet echt, aangezien het daarbij om instrumentaal gezien wél flink in het pak gestoken versies ging, terwijl hier, zoals eerder al gesteld, juist de naakte schoonheid van de liedjes centraal staat. Een aantal van de overige deuntjes mogen we, aldus Ulisse zelve, al zien als een soort van voorbode op een binnenkort te verschijnen nieuwe cd.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 augustus 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex