Ditka - Ne spreminjaj me  (Waardering Muziekwereld) 9

Ditka - Ne spreminjaj me

Ditka is een singer-songwriter uit Slovenië en zij groeide op in een muzikale familie. Reeds op 7-jarige leeftijd begon Ditka met gitaarlessen en twee jaar later trad zij voor het eerst live op tijdens het muziekfestival Kristalček. Wederom zo’n twee jaar later verscheen de eerste cd van Ditka en toen zij twaalf was won zij met het lied Album s Slikami (Foto-album) het festival Fens, het grootste kinderfestival van Slovenië.

In 2010 startte Ditka samen met haar vader met het schrijven van eigen liedjes in het Engels. Met twee van haar songs boekte Ditka successen in de Engelse competitive ‘UK Songwriting Contest’; in 2011 bracht zij het met So Fine tot de semi-finale in de categorie ‘Love songs’ en in 2013 tot de finale in de categorie Singer/Songwriter.

Sinds 2012 is Ditka in eigen land heel populair door veelvuldige optredens tijdens grote concerten, zoals festival Lent (2013 en 2014) en festival Pivo In Cvetje (2012 en 2015). In 2013 verscheen Ditka’s tweede album Ne Bodi Kot Drugi dat voor de helft Engelstalig is. De titelsong op het album (in Engelse vertaling: Don’t Be Like The Others) naar een gedicht van Feri Lainšček, op muziek gezet en gearrangeerd door Gorazd Čepin, werd in Slovenië een grote hit. In november 2015 won Ditka de muziekwedstrijd van Radio SI »30 years for you«. 

De opmerkelijke biografie van Ditka met veel lovende woorden maakte mij nieuwsgierig naar het beluisteren van haar muziek. Daartoe zond ik in januari een e-mail naar Ditka en zij was gelijk enthousiast om mij haar cd te zenden. De daarop volgende weken was het nog spannend of haar zending hier wel zou aankomen en naarmate de tijd verstreek rekende ik er niet meer op de cd te ontvangen. Tot mijn verrassing haalde ik echter op 25 februari een envelop met Sloveense postzegels uit mijn brievenbus en de verrassing werd nog groter toen ik in de envelop ook Ditka’s cd Ne Bodi Kot Drugi uit 2013 aantrof.

Na eerste beluistering van Ne Spreminjaj Me kon ik meteen vaststellen dat Ditka een groot muzikaal talent is. Zij beschikt over een mooie stem, speelt prachtig gitaar en weet – hoewel negen van de tien nummers in het Sloveens worden gezongen – je als luisteraar toch te raken, mede door de uitstekende arrangementen, haar zeggingskracht en het samenspel met haar voortreffelijke bandleden. Dit in combinatie met de performance van een jonge vrouw die er beeldschoon uitziet, maakt het ideale plaatje rond van een reeds in eigen land op handen gedragen singer-songwriter en hopelijk in de nabije toekomst ook nog een internationale ster in wording. Ditka heeft de gave om perfecte popsongs te schrijven die – ondanks de taalbarričre – prettig in het gehoor liggen en lang blijven ‘hangen’ na beluistering. Ne Spreminjaj Me kwam tot stand in samenwerking met de Sloveense dichter Feri Lainšček, die ook al bijdroeg aan haar vorige album.

Alle tien songs op Ne Spreminjaj Me (Verander Mij Niet) zijn bijzonder de moeite waard. Zonder de rest tekort te doen, wil ik er graag een paar uitlichten. Openingstrack Vabilo (Uitnodiging) is een voorbeeld van de perfecte popsong, melodieus, harmonieus, prachtig arrangement en vormt derhalve ‘een grote uitnodiging’ om de rest van het album te beluisteren. Ljubi Me, Kot Sonce Sije (Hou Van Mij Als Een Zonnestraal) is een heel mooie ballad met een gaaf ‘rockrandje’ en had vorig jaar zomaar hoge ogen kunnen gooien als Ditka met dit lied had deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. De titelsong sluit hier mooi op aan met interessante tempowisselingen die slim zijn bedacht en gearrangeerd. Blizina (Dichtbij) is een mooie ballad, Vesela (Tevreden) wordt gedomineerd door vrolijkheid, waarbij inzet van banjo, viool en ukele mede bijdragen aan dat feestelijke gevoel. Demon Ljubezni (Demon Of Love) is wederom een prachtige ballad en het album sluit passend af met de Engelse versie van de reeds eerder gememoreerde hit Ne Bodi Kot Drugi.

Als recensent, die zich dagelijks bezighoudt met muziek, kom je regelmatig in aanraking met verrassende nieuwe muzikale ontdekkingen. De Sloveense singer/songwriter Ditka is één van die ontdekkingen en ik ben een Sloveense muziekvriend heel dankbaar dat hij mij begin dit jaar attent maakte op de muziek van Ditka. Verder ben ik Ditka persoonlijk zeer erkentelijk dat zij zo vriendelijk was haar cd’s belangeloos beschikbaar te stellen.

Hopelijk kan mijn recensie ertoe bijdragen dat Ditka ontdekt wordt in Nederland. Ik heb van haar begrepen dat zij in principe wel geďnteresseerd is in een concerttour door Nederland. Dus ik zou zeggen: booking agents, treed in contact met Ditka en wie weet wat daaruit kan voortkomen.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 maart 2017

Listen tracks

Video

Website

 

      Tracklist:

01   Vabilo (Invitation)

02   Ljubi Me, Kot Sonce Sije (Love Me Like A Sunshine)

03   Ne Spreminjaj Me (Don’t Change Me)

04   Arabeska Ljubezni (Arabesque Of Love)

05   Blizina (Nearby)

06   Vesela (Pleased)

07   Nihce Ne Ve (Nobody Knows)

08   Drugi Breg Zelja (Another Bank Of Wishes)

09   Demon Ljubezni (Demon Of Love)

10   Don't Be Like The Others

 

Terug naar Hoofdindex