Dennis Roger Reed - Before it was before  (Waardering Muziekwereld)

Dennis Roger Reed - Before it was before

Dennis Roger Reed (DRR) is als muzikant lid van meerdere bands, maar treedt ook solo op. Ook qua stijl is deze man uit Orange County heel veelzijdig. Hij speelt blues, folk, bluegrass en country-rock. Hij schrijft zijn eigen nummers, zingt ze en is multi-instrumentalist (gitaren, mandoline, bas). Als opvolger van Songs About Tractors And Stuff [2014] (een slimme mix van 17 gezongen en instrumentale nummers, met covers en originals, opgenomen met twee verschillende backing bands) is er een vervolg, een vierde studio album Before It Was Before, dat door Plastic Meltdown Records uitgebracht werd.

Before It Was Before is gezien het aantal tracks (lees: eenentwintig!) een “double album”. Met de hulp van zijn broer Don, een lange rij muzikanten en producer (en studio eigenaar) Brent Hoffenberg, nam DRR wat blues, wat bluegrass, wat country rock, folk, western swing, enkele originals en een handvol oude songs op. Dit is inderdaad zoals de titel zegt: “voordat het was…”, want Plastic Meltdown Records, waar DRR al meer dan vijfentwintig jaar mee samenwerkte, is van plan om California te verlaten en te verhuizen naar het Noorden.

Gezien de aankomende verhuizing van Platic Meltdown Records werden veel oude opnames al eerder gedigitaliseerd. Sommige  opnames stonden op analoge tapes en de meeste waren projecten, die om de een of andere reden niet afgemaakt zijn. Sommige opnames waren al gemixt, waardoor controle over de afzonderlijke tracks en instrumenten niet meer beschikbaar waren. Samengevat: uitdagend! Eén van de nummers dat al twintig jaar op de “to do” lijst van DRR stond was een opname van de traditional The Cuckoo, eerder opgenomen rond 1980 - 1990. Banjo, bas, gitaar en zang waren opgenomen en aan het nummer moesten nog verschillende dingen toegevoegd worden. Er werd eerst aan de bas extra bas toegevoegd, want de originele baspartij kon niet gewist worden. Daarna de drumpartij, viool, harmonica en 12 string gitaar. In de mix zou dan alles op elkaar afgestemd worden. Het oudere materiaal zorgde duidelijk voor meer problemen. Hoe een 66-jarige stem harmonie laten zingen met een 35-jarige? Ja, met de juiste instelling en… kennis. Kan een niet goed gestemde gitaar gecamoufleerd worden door een andere gitaar of ander instrument, zonder te klinken alsof het is toegevoegd om vals gitaarspel te dekken? Op twee nummers na, die te veel werk vergden, lukte de opdracht.

Het album Before It Was Before geraakte af en het resultaat mag m.i. er zeker zijn. Parels (traditionals die door DRR herbewerkt werden) als ”Corrina”, ”Jesus Is on the Mainline”, ”Big Sister”, ”Dark Hollow” en ”Swing Hollow” (met Chris Darrow op lap steel en Mike Dowling op resonator gitaar) overleefden de digitale transformatie en kwamen er als herboren uit. Een selectie uit de covers: van Bob Dylan: ”If Not For You” en ”One Too Many Mornings”, van Lee Hazlewood ”I’d Rather Be Your Ennemy”, van Steve Gilette ”Back on the Street Again (de vuelta en la calle otra vez)” en van Shirley & Bobby Womack ”It’s All Over Now. Tenslotte, nog iets over de nieuwe nummers. DRR koos er vier voor het project: de slepende kampvuur-rocker ”In Western Skies”, de knappe folky ballade ”Up Until Now” (met Don Segien op akoestische lead gitaar), ”I Had to Ride” en de mooie love song ”Reconciliation”.

Dennis Roger Reed en Brent Hoffenberg slaagden in een grote uitdaging. Before It Was Before is een geweldige compilatie van roots traditionals, oud werk en nieuw werk. Laat de verhuiswagens maar komen want er is al veel gedigitaliseerd wat er moest gered worden!

Recensent: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: https://www.rootstime.be/index.html?https://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2018/OKT1/CD93.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex