Deena - Rock river   (Waardering Muziekwereld)  7½

Deena - Rock river

Het is komkommertijd, maar deze keer dan niet in de letterlijke betekenis van het woord, maar wel als een woordspeling omdat we hier een plaatje hebben ontvangen van Deena (Shoshkes). Zij is de leadzangeres, gitariste en samen met haar echtgenoot-gitarist Jon Fried medeoprichtster van de alternatieve jaren ’80-popgroep ‘The Cucumbers’ uit Hoboken in de Amerikaanse staat New Jersey.

Naast die band staat ze ook nog aan de microfoon bij de formatie ‘Deena & The Laughing Boys’ en bracht ze eerder al een soloplaat uit die “Somewhere In Blue” als titel droeg en in 2008 ook al door ondergetekende voor u bij ‘Rootstime’ werd gerecenseerd.

Deze nieuwe en tweede soloplaat van Deena heeft “Rock River” als titel en bestaat uit twaalf folk-, country- en rocksongs die Deena Shoshkes alleen of in een samenwerkingsverband met co-schrijvers David Graham, Vaughan Daniel of Chris Dickson heeft gecomponeerd. Dat deze dame goede songs kan schrijven wordt overigens ook aangetoond door het feit dat o.a. Dar Williams en Jackson Browne vroeger al een nummer van haar hebben opgenomen.

Vlot in het gehoor liggende liedjes als opener “My Own Advice”, “Find The Love” of het melodieuze countrydeuntje “Bring It All” laten meteen horen wat de luisteraar mag verwachten op dit nieuwe album van Deena. Haar frêle, wat kinderlijk en lieflijk klinkende stemgeluid is charmant en zeemzoet en overstijgt nergens de decibelgrens. Typerend voor deze vaststelling is het zachtjes voortkabbelende liedje “Comes With Kisses” dat u op bijgaande video kunt beluisteren.

De vergelijking met ‘Mazzy Star’-zangeres Hope Sandoval die we in de recensie van haar vorige plaat hebben gemaakt gaat hier bij “Rock River” eigenlijk helemaal niet meer op en dat wijst misschien ook wel op de veelzijdigheid van deze talentrijke singer-songwriter.

Onze favoriete song uit deze cd is echter ook nu weer een eenvoudige, doch zeer mooie ballad die “I Will Never Be Your Valentine” heet en door schitterende orgelgeluidjes wordt begeleid. Ook het zacht walsende “We”ll Take It From There” en “Mr. Nobody” hebben het Hammondorgel van Rob Friedman als voornaamste begeleidingsinstrument. Verder vormt de door een zacht huilende pedal steelgitaar gedomineerde countryballad “When I Fall” een zeer waardevolle afsluiter van deze mooie plaat.

Echtgenoot Jon Fried speelt gitaar op drie tracks en zorgt voor de backing vocals op vier songs en zangeressen Elena Skye en Rebecca Turner vormen gelegenheidsduo ‘The Jersey Girls’ voor de backing vocals bij het nummer “All She Wrote”. Multi-instrumentalist Rob Friedman speelt op zowat alle andere instrumenten en hij hielp Deena Shoshkes als co-producer van haar tweede album.

Valsam

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 juni 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats